ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du nytt jobb via cv-databaserna

Tomas Lundin · 6 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
För Agneta Rosenlund blev det svårt att få jobb genom att lägga upp sitt cv i en databas. I dag har hon ett jobb som hon fick genom personlig kontakt. Men det finns knep för att sticka ut från mängden.

För Agneta Rosenlund blev det svårt att få jobb genom att lägga upp sitt cv i en databas. I dag har hon ett jobb som hon fick genom personlig kontakt. Men det finns knep för att sticka ut från mängden. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Boontariga Pipatanangura, vd för Workmint.
Boontariga Pipatanangura, vd för Workmint.
Charlotte Hågård, karriärcoach.
Charlotte Hågård, karriärcoach.

Cv-databaser allt vanligare sätt att få jobb. Så gör du för att sticka ut från mängden. ”Kvinnor ofta bra på att skriva ner sig själva”

Agneta Rosenlund hade under en lång period återkommande uppdrag på ett bemanningsföretag. När hennes personliga kontakt på företaget slutade uppmanades hon att lägga in sitt cv i företagets databas för att få nya uppdrag.  

Men Agnetas cv försvann i havet bland tusentals andra i databasen. Och några nya uppdrag fick hon inte. – Jag insåg att jag måste vara aktiv och började lägga in mitt cv i alla möjliga databaser. Men det gav ingenting. Trots att jag var angelägen om att hitta ett jobb och verkligen ansträngde mig var det meningslöst att hitta ett jobb genom att lägga in sig i cv-databaser, säger hon.

Enligt Boontariga Pipatanangura, vd för cv-databasen Workmint, är en cv-databas ingen ersättning för traditionellt jobbsökande. De som registrerar sig är ofta nöjda med sitt jobb, men kan tänka sig att byta om rätt erbjudande dyker upp.– Alla som söker jobb aktivt bör ha ett riktigt bra cv som de kan skicka ut med. Den som registrerar sig i en databas kanske kan vänta sig att få jobb de närmaste två åren.

Agneta Rosenlund upplever att det är svårt att göra sig rättvist sökbar i företagens cv-databaser. Enligt Workmint-vd:n är en nyckel till framgång att vara ärlig utan att vara för blygsam och att beskriva vad man gjort på ett sätt som spelar företagens sökningar i hand. – Även om din titel är handläggare kanske dina arbetsupgifter är en ekonomichefs. Framför allt kvinnor är generellt bra på att skriva ner sig, medan män är bra på att skriva upp sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro