ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du skatteåterbäringen redan i april – här är datumen att hålla koll på

Linus Lindgren · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Runt en miljon svenskar förväntas deklarera via sin digitala brevlåda i år.

Runt en miljon svenskar förväntas deklarera via sin digitala brevlåda i år. Foto: IBL


Snart kommer årets deklaration. Med några enkla knep kan du få tillbaka dina skattepengar redan efter påskhelgen.

klar

Artikellänk är kopierad

I vanliga fall får du din skatteåterbäring under sommaren. Men om du skaffar en digital brevlåda innan första mars kan du få dina pengar i april.

– Om man har en digital brevlåda och ska få tillbaka på skatten får man det redan i början av april. Om man i stället ska betala tillbaka får man besked om det en månad tidigare än vanligt. Det gör att det blir lättare att planera sin ekonomi för sin kommande inbetalning, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Att använda en digital brevlåda för deklarationen är både säkrare och mer lättillgängligt än att deklarera på papper, menar Johan Schauman.

– En traditionell deklaration kan hamna i fel händer eller försvinna. Det kan inte en digital deklaration göra vilket gör det säkrare, säger han och forsätter:

– Om du har en digital brevlåda kan du deklarera där du vill. Förra året var den näst vanligaste platsen där folk deklarerade på Thailand. Du behöver inte anpassa dig efter kuvertet i brevlådan längre, säger Johan Schauman.

Det är andra året som skatteverket erbjuder deklarationen via digital brevlåda. Förra året fick 560 000 svenskar sin deklaration till påsk. I år förväntas den siffran stiga till runt en miljon.

Digital brevlåda är enligt Johan Schauman lite som en kombination av en mailkorg och en vanlig brevlåda. Man får inte någon spam eller reklam i den, utan bara myndighetspapper och fakturor från företag.

– Man får de tråkiga men viktiga papperna i den. De papper som människor vanligtvis sätter i en pärm, säger han.

Viktiga datum för deklarationen: 

1 mars:

Sista dagen att skaffa digital brevlåda.

5 mars:

Fastighetsdeklaration skall skickas in.

12 mars:

Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

20 mars:

E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 öppnar. Om du har e-legitimation kan du från den 20 mars lämna in din inkomstdeklaration.

28 mars:

Sista dagen att godkänna skattedeklaration för dig som har digital brevlåda och vill ha skatteåterbäringen i april.

5-6 april:

Skatteåterbäring betalas för dig som:

Hade digital brevlåda innan den 1 mars.

Hade anmält konto för skatteåterbäring senast den 1 mars

Godkände din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst senast den 28 mars, utan att ändra eller lägga till något.

2 maj:

Om du inte har skaffat digital brevlåda ska din deklaration senast vara inne hos skatteverket den 2 maj.

3 maj:

Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor.

5-6 juni:

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen för de som har anmält konto och har deklarerat genom att sms:a, ringa, eller via Skatteverkets app eller e-tjänst.

7 augusti:

Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäringen 7-8 augusti till dig som inte har anmält konto eller har deklarerat på papper.

Källa: Källa: Skatteverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro