ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du som nyanländ din utbildning bedömd

Åsa Larsson · 11 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Validering innebär att du får din kompetens utvärderad eller att dina betyg översätts till svenska förhållanden.

Validering innebär att du får din kompetens utvärderad eller att dina betyg översätts till svenska förhållanden. Foto: TT


Är du nyanländ och vill jobba i Sverige? Så här går du tillväga för att få din utbildning bedömd.

klar

Artikellänk är kopierad

Läkare, sjuksköterskor och lärare – de syriska flyktingarna har mycket att bidra med till det svenska samhället.

– Den syriska flyktinggruppen är väldigt välutbildad – många har en akademisk bakgrund, säger Helena Lindholm, prorektor på Göteborgs universitet.

Så småningom kommer kriget i Syrien att ta slut och då kommer det finnas ett stort behov av utbildade människor i återuppbyggnadsarbetet. Helena Lindholm ser en chans till en biståndsinsats.

– Det vore bra att redan nu satsa stort och ge människor på flykt möjlighet att fortsätta till exempel avbrutna studier.

Men hur gör du som vill plugga på högskola eller universitet i Sverige?

Gå in och kolla på sajten antagning.se.

Först måste du ha en gymnasieutbildning som gör att du är behörig. Universitets- och högskolerådet och Virtuella Organisationer bedömer vad dina betyg ger för behörigheter.

När du anmält dig till en utbildning så laddar du upp dokumentation på arabiska, diplom och förteckningen av betyg. Det ska även vara översatt av en auktoriserad översättare, som du exempelvis hittar via Kammarkollegiet.

För grundläggande behörighet behöver du en gymnasial utbildning som ger tillträde till universitetsutbildning i Syrien plus Engelska 6 och Svenska som andraspråk 3.

Sista ansökningsdag till höstterminen är 15 april.

LÄS MER: Jag ser ett Syrien som förstörs i krig – men jag gör mitt bästa för att minnas de fina bilderna

Om du är färdigutbildad redan – hur gör du som vill jobba i Sverige? 

Tillhör du ett av de 21 yrken inom hälso- och sjukvård som det behövs legitimation för, exempelvis psykolog, barnmorska eller arbetsterapeut? Gå in på Socialstyrelsens hemsida och se vad som gäller för just dig.

Skicka in en så komplett ansökan som möjligt – då går handläggandet snabbare. Om du inte har dokument så beskriv varför i ansökan.

Du kan också ta hjälp av Din valideringsväg på sajten valideringsinfo.se.

För att få legitimationen krävs inte att du har svenskt personnummer, uppehållstillstånd eller att du bor i Sverige, men för att få jobba i Sverige måste du ha ett uppehålls- eller arbetstillstånd från Migrationsverket.

LÄS MER: Nisreen, 36, från Syrien: Jag vill åka hem men allt är förstört

Om du i stället har en eftergymnasial yrkesutbildning eller en akademisk utbildning som inte leder till ett reglerat yrke så vänder du dig till Universitets- och högskolerådet – de bedömer din utbildning och ser vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro