ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du till perfekta ansökan i 7 enkla steg

Hanna Larsson · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Med en lyckad ansökan har du större chans att få komma på en anställningsintervju.
Med en lyckad ansökan har du större chans att få komma på en anställningsintervju.Foto: Alamy

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och cv-boken, om sina bästa tips.

Lär dig skillnaden

Tänk på skillnaden mellan personligt brev och cv. Medan cv:n är en presentation av din utbildning och ditt yrkeslivcvcvcv är det personliga brevet en skräddarsydd presentation till arbetsgivaren. Häll alltså inte in ditt i brevet. Däremot kan det vara bra att lyfta in meriter från :n i brevet som är relevanta för jobbet du söker. För du kan inte räkna med att din blir läst om inte brevet väcker intresse.

Anpassa ditt brev

En vanlig miss är att använda samma brev till alla ansökningar. Men det gäller att förklara varför du vill ha exakt det här jobbet och varför du passar för det. Att du tycker det verkar kul och spännande räcker inte. Sätt dig in i arbetsgivarens perspektiv, varför ska de anställa just dig? För att kunna skriva ett bra personligt brev måste du alltså ta reda så mycket som möjligt om både tjänsten och arbetsgivaren.

Sälj dig själv

Att sälja sig själv kan vara svårt, men det är exakt vad du måste göra i brevet. Skriv en lista över alla kun­skaper och erfarenheter du har och fråga andra vad som är bäst med just dig. Välj sedan ut de saker som är mest rele­vanta för tjänsten du söker och berätta om dem i brevet. Glöm inte att även ta upp erfarenheter­ från privatlivet som kan komma till användning i jobbet, till exempel engagemang i föreningar eller språkkunskaper. 

Undvik de här fallgroparna

Krångla inte till det med detaljer och använd inte jargong eller branschord som vanligt folk inte skulle förstå. Tala inte om vad du inte kan. Dra inte ditt livs historia och berätta inte om eländet i ditt liv. Tänk på att det är ett affärsbrev, så uttryck­ dig professionellt. Var inte för hurtig och skippa uttryck som ”tjinge-ling”­ och ”hej hopp”. Ålder och civilstatus behövs inte heller. 

Gå pang på

Många börjar med att berätta om sig själva. Gör inte det. Inledningen ska vara kort och slagkraftig och förklara vilket jobb du söker och varför du passar för det. Till exempel: ”Jag har med stort intresse läst er annons på Metrojobb.se där ni letar efter en engagerad och självgående säljare. Det är precis vad jag söker just nu. Att ta fram lösningar och presentera dem för kunden på ett över­tygande sätt är mitt jobb sedan sex år tillbaka.” 

Tänk på formatet

De flesta skriver hela brevet­ som löpande text, men det är inte alls nödvändigt. Inledningen ska helst vara löpande text, resten kan vara i punktform. Du kan också ställa upp en tabell där ena kolumnen­ har rubriken ”ni söker” och listar tjänstens kriterier, medan den andra har rubriken ”jag erbjuder”, och visar­ hur dina kompetenser och erfarenheter matchar kriterierna. När det gäller längden­ ska brevet inte överstiga en A4-sida.

Avslutningen

Istället för ”hej då” bör brevet avslutas med en uppmaning till handling. ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”, till exempel, är en indirekt uppmaning att kalla dig till intervju. Om det är en spontan ansökan, alltså där du inte sett en annons, bör du klargöra om det är du eller arbetsgivaren som förväntas följa upp. Till exempel ”jag ringer er om en vecka”. Eller ”hör av er om det låter intressant”.

LÄS MER: Allt fler ljuger i sitt cv

​LÄS MER: 5 vanliga cv-sjukor

​LÄS MER: Google kastar majoritet av cv:n för att de är felstavade

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro