ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du till sexlivet när barnen är stora

Suzann Larsdotter · 16 Maj 2018
Uppdaterad 16 Maj 2018
Stör ej, barn, för era föräldrar ”hänger tvätt” i badrummet…

Stör ej, barn, för era föräldrar ”hänger tvätt” i badrummet… Foto: Illustration Eva Fallström


Vi fick en fråga från en läsare: Hur få till sexlivet när barnen är stora? På grund av internet är tonåringar hemma mest hela tiden, och är man trångbodd blir det extra svårt. Men det går! Sexolog Suzann Larsdotter tipsar om hur.

klar

Artikellänk är kopierad

I frågan som kom till Metro menade frågeskrivaren att det skrivs mycket om småbarnsföräldrars brist på sexliv – men när barnen är små sover de åtminstone tidigt på kvällen! Detta par hade stora barn, som alltid är hemma.

Så här berättar frågeskrivaren: ”Vi har noll sexliv. Det är jättesynd och tråkigt för vi skulle gärna vilja ha det. När jag pratar med vänner med barn i samma ålder (10–20 år), vittnar de om exakt samma problem. Alltså – vad gör man?”

Jag tänker att alla kan behöva lite privat tid – både barn och vuxna. Med större barn kan man diskutera och få dem att förstå att ni som vuxna också behöver tid ensamma. Många barn tycker att det är läskigt att tänka sig att föräldrarna tumlar runt i sänghalmen – men kalla det ”egentid” eller ”tid för ostört samtal vuxna emellan” om klarspråket blir jobbigt.

Det finns två olika strategier för att lösa problemet (som naturligtvis kan kombineras):

Hitta möjligheter hemma.

*Ta vara på tillfällen för spontansex när möjligheter ges. Ett tips är att ha kodord, till exempel: ”vill du hjälpa mig att smörja in ryggen med liniment?” för att få den andra att förstå att detta är en invit till sex.

* Inför regeln: En stängd dörr betyder att man vill vara ifred. Man måste knacka och invänta svar. Känns det osäkert? Lås dörren eller sätt på en hasp. Är det lyhört, sätt på musik i sovrummet för att dränka eventuella ljud.

* Finns utrymmen nära eller i hemmet som går att använda som ett kärleksnäste? Duschen, källaren eller förrådet? Passa på att ta en snabbis i tvättstugan eller i källaren när det går.

Hitta möjligheter borta.

*Boka in aktiviteter för barnen som är utanför hemmet. Hyr en badminton- eller bowlingbana, be dem gå och köpa mat på pizzerian i närheten eller hitta på en annan aktivitet. Be äldre syskon ta med de yngre. Betona att ni vill ha lite vuxentid själva.

* Låt vänner och släktingar göra en insats – ta med barnen på utflykt eller bjuda in dem till sig. Kom överens om att ni passar deras barn nästa gång.

* Erbjud att vattna grannars blommor eller passa deras katter. Låna bekantas hem när de reser bort. Gå dit ihop och ombesörj ert ärende.

* Sommarbonus: Under de varmare årstiderna är det ofta härligt att kunna ha sex ute. Leta reda på någon skogsglänta, klippskreva eller annan undanskymd plats. Ta med en filt att vara på.

pil
Så gjorde trångbodda förr

I det gamla bondesamhället fanns inga privata sovrum. Då fick människor ha sex ute under senvåren, sommaren och i början av hösten, i lador och bodar. Ända fram till 50-talet var det vanligt att några sov i köket och att man delade säng. Det var först under 60-talet som de privata sovrummen introducerades.

Källa: Källa: Helsingborgs Dagblad

pil
Är det ett trauma?

Säg att barnet plötsligt står där på tröskeln och undrar vad ni håller på med och varför mamma skriker. Är det kört då? Blir barnet traumatiserat och får ni vuxna skämmas för all framtid? Så är det naturligtvis inte. Små barn kan uppleva det som skrämmande och behöva en förklaring. Äldre barn förstår ju och dem kan ni be om ursäkt till, samt lova att vara lite mer tystlåtna fortsättningsvis. Gör ni ingen stor sak av det så blir det inte heller någon stor skam.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro