ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du tillbaka lusten efter cancerbehandlingen

Ana Udovic · 28 Jun 2017
Uppdaterad 28 Jun 2017
– Om den med cancer och vårdpersonalen har en bra kommunikation kan oron minska och sexualiteten påverkas i positiv riktning, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken.

– Om den med cancer och vårdpersonalen har en bra kommunikation kan oron minska och sexualiteten påverkas i positiv riktning, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken. Foto: IBL/Shutterstock


Att få besked om cancer kan vända upp och ner på hela tillvaron. Sexet är troligen inte det första den drabbade oroar sig för. Det kommer senare – men är inte ovanligt. Här är tipsen för att få tillbaka sexlusten.

klar

Artikellänk är kopierad

Cancerfonden anger att ungefär 61 000 personer diagnosticeras med cancer per år i Sverige.Av dem får mellan 25 och 50 procent sexuella besvär, allt från minskad sexlust till smärta eller torra slemhinnor. En studie från Malmö Högskola visar att cirka hälften av dessa inte hade fått någon information alls om sexlust, fertilitet och sexuell funktion. Särskilt kvinnor fick mindre information om sexlust och fertilitet.– I studien understryks vikten av information. Frågan om sexualitet behöver tas upp när patienter möter vårdpersonal, vare sig det är för behandling eller eftervård. Inte bara en utan flera gånger, gärna skriftligt och muntligt och med uppföljning, säger Åsa Enervik.

Vilka är då de cancerformer som påverkar sexualiteten? Det gäller förstås de former som drabbar kroppsdelar som man förknippar med sexualitet – som bröstcancer, prostatacancer, cancer i testiklar, livmoderhals, livmoder eller tarmen.Men sexet kan också påverkas av förändrade hormonnivåer eller illamående.– Det är framför allt behandlingarna som påverkar den sexuella förmågan. Det kan handla om förlust av organ och förlust av funktioner. Det handlar om allt från ärrvävnad, nervsmärtor, inkontinens, trötthet, torra slemhinnor, blodkärl och försämring i nervbanor som styr könsorganen, säger Åsa Enervik.

Många påverkas också känslomässigt.– Sexlust är starkt förknippat med självbild och självförtroende och det är vanligt att det påverkas i samband med cancer och behandling, säger Åsa Enervik.Men det finns saker att göra för dem som behandlas med cancer och längtar efter att hitta tillbaka till sexlusten.

Åsa Enerviks 7 bästa tips för att få tillbaka sexlust vid cancerbehandling:1. Kunskap! Våga fråga din sjuksköterska, läkare, samtalsterapeut eller en sexolog, prata med någon du känner förtroende för. Kunskap om kroppsliga förändringar gör det lättare att förstå och bearbeta vad som sker, och anpassa sig till förändringarna. Tänk på att cancer inte smittar, och du behöver sällan avstå från sex vid cancerbehandling.

2. Ta det stegvis. Börja med kravlös närhet, beröring och smekningar. En idé är att använda kläder som känns sköna och fina, en snygg sjal, en fin tröja eller sexiga underkläder. Kan vara skönt innan du blir bekväm med det nakna igen.

3. Egenvård. Gör en bra sak för dig själv varje dag. Det låter kanske väl enkelt – men testa! Ta en lång skön dusch, tvåla in dig och njut av värmen. Läs en bra bok, dansa till favoritlåten.

4. Egenlust. Försök hitta lusten på egen hand, onanera och utforska din kropp innan du gör det med någon annan. Känn efter hur den nya kroppen känns. Testa dig fram med leksaker och hjälpmedel, filmer, bilder eller litteratur som du tycker är sexig. Några bra hjälpmedel är vibratorer, erektionspumpar och läkemedel.

5. Annat sex? Ibland kan önskan att allt ska vara som tidigare utgöra ett hinder. Kanske behövs en annan typ av stimulering efter cancern – nya ställningar, nya sätt att njuta på. Om man har en partner är det viktigt att prata om dessa förändringar så att man kan mötas och utforska det nya tillsammans.

6. Tid för sorg. Tillåt dig att få sörja det som var, att få sakna och vara ledsen över att det inte är sig likt. ”Jag har fått omvärdera hela min sexualitet och min kropp och min sexlust är inte något av vad de var innan cancern. Nu har lusten börjat komma tillbaka och nu behöver jag hjälp att få kroppen att fungera.” Så beskriver en patient förloppet.

7. Singel? Nätdejting kan vara ett bra sätt att komma i kontakt med människor på om självförtroendet lite lågt.

Källor: RFSU, 1177, Cancerfonden samt licentiatarbetet ”Ingen har nämnt ordet sex” från 2015, skriven av sexolog Else-Marie Rasmusson från Malmö Högskola.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro