ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så får Ikea och andra jätteföretag hjälp att smita undan svensk skatt

TT · 6 Nov 2014
Uppdaterad 6 Nov 2014
Skylten repareras på ett av möbeljätten IKEAs varuhus

Skylten repareras på ett av möbeljätten IKEAs varuhus Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Hundratals bolag har fått hjälp av Luxemburg för att minska skatten. Bland dem finns möbeljätten Ikea och riskkapitalbolagen EQT, IK, Altor och Nordic Capital, uppger Ekot i Sveriges Radio, med hänvisning till hemliga dokument som nyhetsprogrammet fått ta del av via det internationella journalistnätverket ICIJ.

Tjänstemän i Luxemburg förnekar att företagen fått någon förmånlig behandling.

– Luxemburgs skattesystem är konkurrenskraftigt. Det finns inget orättvist eller oetiskt i det, säger Nicolas Mackel enligt Reuters.

Han är vd på Luxembourg for Finance (LFF), som drivs gemensamt av landets regering och Profil Luxembourg, en organisation för finansbranschens aktörer.

Huffington Post skriver att Inter Ikea uppger att företagets skatteplanering följer lagar och regler.

Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capital, säger till Ekot att många företag väljer Luxemburg på grund av att landets skatteverk kan ge bindande löften om att bolagens ägare inte ska dubbelbeskattas.

Danske EU-parlamentarikern Jeppe Kofod (S) tror att EU-kommissionens nye ordförande, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, kan bli av med jobbet om det visar sig att denne känt till att Luxemburg hjälpt företag i Danmark och andra EU-länder att minska skatten.

Kofod kräver besked av Juncker, som tidigare var premiärminister i Luxemburg:

"Vi behöver tydliga garantier från Junckers sida att han inte har varit involverad i eller involverat sitt land i olagligheter. Kan han inte leverera det är han olämplig som chef för kommissionen", skriver Jeppe Kofod i en kommentar till nyhetsbyrån Ritzau.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro