ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så farlig är mässlingen – och så skyddar du ditt barn

Emelie Nilsson · 9 Mar 2017
Uppdaterad 9 Jun 2017
Att vaccinera ditt barn är det enda sättet att vara säker på att hålla det friskt från mässlingen.

Att vaccinera ditt barn är det enda sättet att vara säker på att hålla det friskt från mässlingen. Foto: Christine Olsson/TT


Sju personer har smittats av ett misstänkt mässlingsutbrott i Stockholmsområdet. Metro har talat med en smittskyddsläkare om hur du och ditt barn undviker att smittas.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Sedan i januari har sju personer, två vuxna och fem barn, insjuknat i mässling, en sjukdom som annars är väldigt ovanlig i Sverige men som finns i hela världen. I Sverige ingår vaccination mot mässlingen i det allmänna vaccinationsprogrammet och sprutan ges till barn vid 18 månaders ålder. Har du någon gång haft mässling är du därefter immun.

Nu utreder smittskyddsläkare om det skulle kunna handla om ett större utbrott av virussjukdomen för att försöka förstå varifrån smittan kommer.– Det vi gör är att vi ser på de fall vi haft haft inom vården hittills och försöker att titta på vilka personer som var på plats samtidigt eller kort efter att den smittade personen var där. Sedan försöker vi att komma i kontakt med personen och informera om att han eller hon kan ha utsatts för viruset och undersöker hur de personernas skydd ser ut. Det kallas för smittspårning och det har pågått i tre dagar nu, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Hur smittar det?

Enligt vårdguiden insjuknar omkring 90 procent av de personer som är mottagliga, det vill säga barn under 18 månader samt ovaccinerade personer, om de kommer i kontakt med smittan. Smittan kan spridas till en mottaglig person genom att den sjuke hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids och det tar normalt 1–3 veckor från det att du får smittan tills dess att du blir sjuk.– Visar det sig att personerna vi kontaktar är oskyddade vill vi snabbt ge dem en dos av vaccinet, det ska helst ges inom tre dygn efter det misstänkta smittotillfället, säger Per Follin.

Barnhälsovården jobbar nu aktivt i de områden där smittan hittills har brutit ut för att uppmana föräldrar att vaccinera sina barn och i februari gick även Folkhälsomyndigheten ut och rekommenderade vuxna att se över sitt eget skydd.

Hur skyddar jag mitt barn från mässlingen?

– Genom att vaccinera det. barnet kan få första dosen från 18 månaders ålder men om du ska resa utomlands med barnet, eller om barnet haft en säkerställd kontakt med en mässlingsmittad person, kan du tidigarelägga vaccinationen till 12 eller till och med nio månaders ålder men då måste barnet ofta få en till dos vid 18 månader för att säkerställa att det är skyddat.

Hur orolig behöver man vara som småbarnsförälder?– I Sverige har vi en väldigt hög teckning av vaccination mot mässling och sjukdomen är ovanlig. Men den kan komma in. Vi vet inte varifrån smittan kommer nu men det bästa du kan göra är att vaccinera ditt barn och att följa BVC:s rekommendationer. Ska du resa någonstans med barnet så diskutera det gärna med BVC först så att ni kan säkerställa att barnet är skyddat, säger Per Follin.

pil
Mässlingen

SymptomMässling visar sig vanligtvis först genom hög feber, torrhosta och irriterade och ljuskänsliga ögon. Efter några dagar dyker ljusröda utslag upp som med tiden mörknar och flyter ihop allt mer. Utslagen kommer ofta först i ansiktet och sprider sig sedan på kroppen. I Vissa fall kan mässlingen leda till följdsjukdomar som inflammationer i öron, bihålor, lungor och i ovanliga fall kan mässlingen leda till allvarliga inflammationer i hjärnan.

BehandlingOm du tror att du eller ditt barn är smittat bör du först ringa till vårdcentralen för att direkt få komma in i ett undersökningsrum och därmed undvika att smitta någon i väntrummet. Det finns ingen behandling mot mässling men febernedsättande mediciner kan lindra något. Det kan också vara skönt att vila i ett mörkt och svalt rum på grund av att ögonen blir känsliga.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro