ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så farlig är rökningen – för den som står bredvid

Alva Forsberg Fierro · 2 Sep 2015
Uppdaterad 16 Jan 2017

Foto: TT


Att rökning är farligt är sedan länge känt. Men hur skadlig är cigarettröken för den som står bredvid?

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan tio år tillbaka är det förbjudet att röka inne på restauranger och kaféer och i våras föreslog folkhälsominister Gabriel Wikström att rökförbud även ska införas på uteserveringar. Än så länge har förslaget inte blivit verklighet.

– Opinionsundersökningar visar att det finns ett brett folkligt stöd för rökfria uteserveringar. Ett förbud kräver dock tillsyn som fungerar och någon som svarar för att förbudet respekteras, säger Göran Lundahl, regeringens särskilda utredare till Tobaksfakta.

LÄS MER: De vill förbjuda rökning på uteserveringar

Även om många vill lagstifta om förbud finns det i dag inget som hindrar en barägare från att förbjuda rökning på sin krog.

– Man kan bestämma själv om det är tillåtet eller inte, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson till Metro.

Svårare blir det på offentliga platser som busshållplatser, tågstationer, lek- och idrottsplatser där många utsätts för passiv rökning mot sin vilja.

– I grunden är det förbjudet att röka inomhus i Sverige sen är det ju en gränsfråga vad som räknas som inomhus och utomhus, säger Johan Carlsson.

LÄS MER: Passiv rökning kan ge barn adhd

Hur pass skadlig den passiva rökningen egentligen är har länge debatterats. Men klart är att anställda på krogar och restauranger där det röks mycket är extra utsatta.

– De löper mycket större risk att drabbas samma sjukdomar som rökare än andra yrkesgrupper. Men det är en mängdfråga, säger Johan Carlsson.

Enligt Roger Henriksson, professor och överläkare samt chef för Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland, är passiv rökning hälsofarligt och har i vissa rapporter klassats som orsak till  arbetsskada.

– Man kan bland annat drabbas av lungcancer, KOL, hjärtsjukdomar och blod- och kärlsjukdomar. Ju mer rök du får i dig desto skadligare är det, säger han.

Känsligast för passiv rökning är unga människor , inte minst i närmiljön som på arbetsplatser och i hemmet .

– Antalet fler unga som drabbas av lungcancer  tycks öka men då är det framför allt bland dem som själva röker, säger Roger Henriksson.

Är du för ett rökförbud på uteserveringar och offentliga platser?

– Jag tycker definitivt att samhället borde skydda dem som utsätts för tobaksrök mot sin vilja med tanke på de risker som röken för med sig.

LÄS MER: Om vi förbjuder rökning ska vi även förbjuda biltrafik

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro