ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så farligt är det att vara beroende av nässpray – och så blir du botad

Filip Häggberg · 27 Apr 2016
Uppdaterad 13 Dec 2017

Att bli beroende av nässpray är obehagligt och kan sänka livskvalitén. Och det är lätt att bli beroende. Det hjälper bara för stunden”, säger läkaren Lena Hedlund.

klar

Artikellänk är kopierad

När marknaden för receptfria läkemedel öppnades upp 2009 och medicin började säljas på andra ställen än apoteket exploderade användandet av nässpray. Det berättar Lena Hedlund, överläkare vid Öron- näsa- och halskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Om du använder det under en lång tid får du en inflammation i nässlemhinnan. Då blir du ännu mer täppt än vad du var innan du började använda nässpray, säger Lena Hedlund och fortsätter:

– När man blir ännu mer täppt fortsätter man så klart att använda nässpray eftersom det hjälper för stunden, men då späder du bara på täpptheten. Det blir en ond cirkel, säger hon.

► LÄS MER: 6 saker du borde veta om klitoris

Det är inte livshotande att bli beroende, men det sänker allmäntillståndet.

– Det är ju obehagligt att gå runt och vara täppt hela tiden och det leder till sömnproblem. Livskvalitén blir sämre, säger Lena Hedlund.

► LÄS MER: Johanna, 42, är beroende av nässpray – så blir du botad

Den som på egen hand inte kan bli av med beroendet ska uppsöka läkarhjälp. När Lena Hedlund och hennes kollegor behandlar nässpraysberoende använder de kortisonspray.

– Det finns receptfritt på apoteket också i fall man vill prova att behandla det själv. Vid allvarligare fall använder vi kortisontabletter, men det kan man inte använda under för lång tid på grund av biverkningar. Det blir ofta en lång process, först egenvård, sen läkarvård, säger hon.

Med tanke på hur lätt det är att bli beroende, ska man ens börja använda nässpray vid förkylning?

– Så länge du använder det under en kort period löper du ingen risk att bli beroende. Använd det upp till tio dagar, inte längre, säger Lena Hedlund.

► LÄS MER: Så mycket kostar ditt vardagsberoende

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro