ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så farligt kan det vara att använda dina linser för länge

carl-fredrik eriksson · 12 Okt 2016
Uppdaterad 14 Mar 2018

Att köpa linser är lika lätt som att köpa skor. Den avgörande skillnaden är att det kan medföra betydligt större risker och använder man dem för länge riskerar man permanenta skador i ögat.

klar

Artikellänk är kopierad

1 januari 2011 trädde en ny patientsäkerhetslag i kraft som innebar att tillhandahållandet av kontaktlinser avreglerades. Plötsligt var det lika lätt att köpa kontaktlinser som att köpa nya skor. Regleringen har varit forum för debatt eftersom alla inte vet om riskerna som kommer med köp av kontaktlinser. Vem som helst kan när som helst linser – utan att veta om de är rätt för just den personen.

– Det finns en hel radda med komplikationer med kontaktlinser. Allt från skav och sår på ögat till att man förlorar synen. Den som funderar på att skaffa kontaktlinser bör går till en kompetent optiker så den får prova ut rätt kontaktlins, säger Ulf Stenevi, ögonläkare vid Mölndals Sjukhus och professor på Göteborgs universitet.

►LÄS MER: 11 måsten för dig med kontaktlinser

Det finns i dag en uppsjö av olika typer av kontaktlinser att välja bland, däribland engångslinser och månadslinser. Använder man sådana typer av linser för länge riskerar man att få permanenta skador i ögat.

– Men det är en fråga om hur man definierar för länge. Så fort man sätter in en lins i ögat så får man små sår på hornhinnan, och har man då bakterier i ögat så kan de etablera sig i något av de här små såren. Sen är det beroende på vilka typer av bakterier eller svampar man har. Det är en av riskerna man tar, säger Ulf Stenevi.

– De allvarliga riskerna är att man får en infektion i hornhinnan och då måste man söka vård så att den blir behandlad på korrekt sätt. Ett sår på hornhinnan som är tillräckligt stort kan ge ärr så att synen blir påverkad för resten av livet, säger Ulf Stenevi.

Så kallade partylinser har blivit allt mer populära. Linserna som kommer med olika färger och motiv används vid till exempel maskerader.

– Vi har ju sett en del bekymmer med det. De är ju i regel inte utprovade utan de köps på nätet och så sätter man in dem utan att inte vara riktigt införstådd hur de fungerar eller hur de sköts och då har vi sett en del tråkiga historier. Det är ingenting vi rekommenderar, säger Ulf Stenevi.

►LÄS MER: Sju saker du måste veta om du har kontaktlinser

klar

Artikellänk är kopierad

carl-fredrik eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro