ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så fixar du jobb – på nätet

metro · 30 Mar 2011
Uppdaterad 30 Mar 2011

Att nätverka har alltid varit en viktig del i jobbsökandet. Men i dag har cigarrökiga herrklubbar till stora delar bytts mot en annan arena – den virtuella.

klar

Artikellänk är kopierad

Sociala medier erbjuder fantastiska möjligheter för den som söker jobb eller vill ta ett kliv upp i karriären. Men det räcker inte att vara ständigt uppkopplad. Det gäller också att ha ett tydligt budskap, menar kommunikationsstrategen John Mellkvist, grundare av den nätbaserade designbyrån Johnlook.com. – Eftersom det råder stor konkurrens om uppmärksamhet på nätet behöver du vara tydlig i din yrkesroll och ”förenkla” bilden av dig själv, säger han. Den som söker jobb som lärare kan till exempel skylta med sitt intresse för pedagogik genom att dela länkar till fackartiklar eller nyheter som berör ämnet. Det är också bra att delta i öppna samtal som äger rum på till exempel Twitter, eller i branschmedias kommentarsfält. – Han eller hon agerar redan då som om de tillhör branschen och kan börja skapa sin renommé genom att sprida kunskap och kommentera nyhetsflödet, säger John Mellkvist. Men det gäller att hitta en bra balans mellan det privata och yrkesmässiga i sitt nätverkande. En lite för spontan statusuppdatering sent på kvällen kan få stora konsekvenser långt senare, eftersom det skapar ett "fotavtryck" på nätet. – Ett sätt att minska risken för sådana felsteg är att skapa två olika profiler – en privat och en professionell.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro