ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så förbereder du dig bäst inför arbetslivet

Anna Thanner · 31 Okt 2016
Uppdaterad 31 Okt 2016

Foto: Shutterstock


Oavsett om du har en tydlig karriärplanering eller om du känner dig osäker på vad din utbildning egentligen leder till, finns det sätt att förbereda sig inför det kommande arbetslivet. Vi hjälper dig på vägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Fjellström, studie- och karriärvägledare på Malmö högskola, säger att många studenter väljer utbildning efter intresse; ofta breda program som håller många dörrar öppna inför framtiden. En bit in i studietiden infinner sig därför ibland en oro eftersom det är svårt att se en tydlig karriär framför sig. Katarina Fjellström säger att den föränderliga värld vi lever i också bidrar till osäkerhet – det är svårt att ha långsiktiga mål när arbetslivet förändras så snabbt. – Se till att sätta dig i sammanhang där du kan få inspiration, idéer och kontakter för kommande yrkesliv under studietiden. Det finns gott om tid att hinna förbereda sig, säger Katarina Fjellström.

Katarina tycker sig se att internationella studenter ofta är mer aktiva och gärna tar del av de möjligheter som erbjuds av skolorna. Svenska studenter har ofta redan ett nätverk och satsar därför mer på betyg. – Studierna bör såklart prioriteras och det kan vara tidsmässigt svårt att hinna med något annat. Men försök att göra små insatser under lång tid, säger hon.

Katarina menar att det handlar både om inställning och att vara aktivt engagerad för att få idéer och inspiration. Det allra viktigaste är att vara nyfiken. “Think less, do more” är en bra attityd. Hon tipsar om att skriva ned vad du vill veta utifrån ett karriärperspektiv – så som branscher, yrkesroller och utbildningskrav. – Gör förutsättningslösa studiebesök på arbetsplatser och intervjua personer du tycker är intressanta. Många lärosäten erbjuder även givande och nyttiga föreläsningar.

Att ta vara på tillfälligheter och att tacka ja till de seminarier och event som finns, är två tips från Katarina. Ett annat är att ha kontinuerlig koll på branschen genom att följa företag i olika sociala medier. – Men glöm inte att erfarenheter som inte är direkt kopplade till arbetslivet också är värdefulla och kan ses som positivt i en kommande arbetsgivares ögon. Allt från att flytta, resa eller jobba ideellt, fortsätter hon.

Men det mest självklara är nog det viktigaste. – Var en schysst studiekompis – ni är varandras bästa nätverk, avslutar Katarina Fjellström.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro