ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så förbereder du dig bäst inför högskoleprovet

Malin Hansson · 12 Sep 2016
Uppdaterad 14 Sep 2016
Provutvecklaren Maria Johansson tipsar om att läsa mycket böcker inför provet för att fylla på ordförrådet.

Provutvecklaren Maria Johansson tipsar om att läsa mycket böcker inför provet för att fylla på ordförrådet. Foto: Bertil Enevåg Ericson/ TT/Kristina Lindmark


På torsdag är det sista anmälningsdagen till höstens högskoleprov och redan nu är det dags att förbereda sig inför provdagen. Maria Johansson är en av provutvecklarna och hon ger sina bästa tips för att få bra resultat på provet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 29 oktober är det dags för höstens högskoleprov. En chans att se var man ligger I kunskapsnivån mot andra men framförallt en möjlighet att öka sina chanser att komma in på den högskoleutbildningen man vill.

– Många utbildningar tar in studenter utifrån flera urvalsgrupper. Har man skrivit högskoleprovet söker man i två urvalsgrupper; betyg och högskoleprov, säger provutvecklaren Maria Johansson.

Maria Johansson är ansvarig för frågor om ordbetydelse, ORD, och meningskomplettering, MEK, på provet. Enligt henne är det absolut bästa att förbereda sig i god tid.

– Nu är det ett tag kvar så man kan förbereda sig bra. Ett av de bästa sätten är att öva på gamla prov för då lär man sig frågeformatet och hur lång tid provet tar, säger hon.

– Många skulle nog klarat betydligt fler frågor om det inte hade gått på tid, så det är bra att träna upp sin effektivitet genom att göra proven många gånger, säger Maria Johansson.

►LÄS MER: De säljer fusk på högskoleprovet: "Vi förverkligar människors drömmar"

– Något som är bra att veta är att de kvantitativa uppgifterna ligger på samma nivå som gymnasiets årskurs 1. Så om man repeterar matten från ettan har man mycket tillbaka där bara, säger hon.

– Kom utvilad, nedstressad och i god tid. Läs instruktionerna ordentligt.  Det händer ibland att folk som gör MEK-delen fyller i flera svarsalternativ på en fråga, trots att man bara ska ringa in ett – och då får man inga poäng.  Men  viktigt att veta är också att man inte får minuspoäng, så se till att välja ett svar på alla frågor, säger Maria Johansson.

Precis som tidigare år räknar man med att runt 70 000 personer anmäler sig i höst. Den sista dagen är trycket på sidan ofta stort och det kan bli problem med betalningen. Så vill du göra provet, se till att anmäla dig i tid. 

►LÄS MER: Quiz: Hur bra klarar du högskoleprovet? 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro