ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så förbereder sig Sverige på stormen

Peter Löwendahl · 28 Okt 2013
Uppdaterad 28 Okt 2013

Den kallas den värsta stormen sedan Gudrun för åtta år sedan. I eftermiddag kommer den till Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Vindbyar med orkankraft väntar hela västra Sverige i eftermiddag.

– De kraftigaste vindarna kommer att hamna över södra Halland och nordvästra Skåne, säger Ian Engblom, meterolog på Foreca.

Ute på havet utanför Torekov och Mölle väntas de starkaste vindbyarna komma upp i 40 meter i sekunden, även om Ian Engblom påpekar att prognoserna inte är helt säkra på vilken väg stormen tar.

– Man ska vara lite försiktig med att peka ut var det blir som värst, får stormen en lite annan bana blir det annorlunda, Ian Engblom.

Men enligt prognosen når stormen Göteborg framåt 9–10 i kväll, med en medelvind på 22–23 meter i sekunden, men betydligt högre toppar.

– Det som är lite speciellt för den här stormen är att det är väldigt byig vind, i vindbyarna kan det vara mycket kraftigare vindstyrka än i medelvinden. I Göteborg finns det risk för att det blir orkanstyrka i byvindarna i en eller ett par timmar under kvällen.

Det betyder vindbyar på 30–35 meter i sekunden. I Malmötrakten och övriga Skåne är det något lugnare med 17 meter i sekunden i snitt, och vindbyar på upp till 30 meter i sekunden. Stockholmsområdet får det ännu lugnare, även om det blir kulingvindar på upp till 17 meter i sekunden ute på Östersjön.

– Inne på land ser det ut att bli betydligt lugnare med 5–10 meter i sekunden. Men det som är lite speciellt för den här stormen är att det är väldigt byig vind, och det kan vara en del hårda vindbyar med upp till 15 meter i sekunden, säger Ian Engblom

Trafikverket beslutade i går att ställa i en del tåglinjer redan, info om vilka tåg som berörs finns på Trafikverket.se och respektive bolags hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro