ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så förbereder talmannen Sverige för extraval

David Peterson · 19 Dec 2018
Uppdaterad 19 Dec 2018
Valmyndigheten har förberetts på ett extraval.

Valmyndigheten har förberetts på ett extraval. Foto: IBL


Senast den 23 januari tar regeringsbildningen slut. Det är datumet talmannen valt för en sista statsministeromröstningen. Om partierna misslyckas med att välja en regeringsbildare då så blir det extraval.

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska regeringsbildningen har dragit ut rejält på tiden. Tidigare har det gått relativt fort att bilda regering efter val i Sverige. Men nu har den segdragna processen efter årets val gjort att talmannen redan nu bestämt datum för både den tredje och potentiellt fjärde statsministeromröstningen.

– Om allt går vägen kommer riksdagen att välja en statsminister den 16 januari, sa talman Andreas Norlén på onsdagen.

Om det inte går vägen kommer en fjärde och sista statsministeromröstning att genomföras den 23 januari. Samtidigt har talmannen börjat förbereda för ett extraval. Så här skulle det gå till.

Extraval inom tre månader

Enligt regeringsformen ska ett extraval hållas inom tre månader efter att talmannens fjärde statsministerkandidat förkastats. Resultatet i extravalet gäller fram till nästa ordinarie val, som är i september 2022.

Sedan demokratins genombrott i början av 1900-talet har endast ett extra val förekommit. Det var valet till andra kammaren den 1 juni 1958.

Sista datum den 21 april

Om det blir aktuellt kommer ett extraval hållas senast den 21 april. Då har det gått 224 dagar sedan riksdagsvalet i september. Drygt en månad senare, den 23 maj, är det sedan tidigare planerat att EU-valet ska hållas.

Valmyndigheten har förberetts

Talmannen har varit i kontakt med Valmyndigheten angående förberedelser för ett eventuellt extraval. På en pressträff på onsdagen sa Andreas Norlén att han bett myndigheten att senaste den 10 januari meddela hur snabbt ett extraval skulle kunna arrangeras.

Talmannen har även kontaktat samtliga landshövdingar och Sveriges kommuner och landsting (SKL) och uppmanat dem om att ha beredskap för ett extraval.

Kan kosta 400 miljoner

Enligt Valmyndigheten skulle ett extraval kosta ungefär lika mycket att genomföra som ett ordinarie val. Det senaste valet kostade cirka 400 miljoner att genomföra. Det som kostar mest pengar är statsbidrag till kommunerna, produktion av valmaterial, distribution och porto samt personalkostnader.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro