ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så förklarar du det otäcka som hände i skolan för ett barn

Johan Wikén · 22 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
I "Lilla Aktuellt" sände de ett inslag om skolattacken på torsdagskvällen.

I "Lilla Aktuellt" sände de ett inslag om skolattacken på torsdagskvällen. Foto: Lilla Aktuellt


Skolattacken i Trollhättan har skakat om hela Sverige. För barn kan det vara extra skrämmande när andra barn har skadats och dödats. Hur förklarar man otäcka händelser för barn?

klar

Artikellänk är kopierad

Många barn har nåtts av den fruktansvärda nyheten om skolattacken i Trollhättan. I ”Lilla Aktuellt” på SVT är de vana att göra nyheter som riktar sig till barn. På torsdagskvällen hade de   ett inslag där de förklarade skolattacken för sin målgrupp.

– Vi utelämnade detaljer och tänkte mycket på vilka bilder vi visade. I det här inslaget hade vi till exempel stillbilder, vi tyckte att det blev ett lugnare tempo och att det då blev lättare att förstå och ta in den här hemska nyheten, säger Anna Linnér Franzén, redaktör för ”Lilla Aktuellt”.

De uppmanade även barnen att se programmet tillsammans med en vuxen och pratade med en psykolog.

– Vi har sett att många barn har känt till det här sedan tidigare i dag. De har längtat efter mer information genom oss.

►LÄS MER: Elever i chock efter skolattacken: "Svårt att ta in vad som hänt"

Efter sändningen har de fått mycket positiva reaktioner från både barn och föräldrar, berättar Anna Linnér Franzén.

Enligt Jannes Grundin, psykolog på Rädda Barnen, är det viktigt att samtala med barn om en sådan här händelse eftersom de kommer ta del av nyhetsflödet.

– Barn är väldigt olika och reaktionen varierar, vissa visar tecken på oro, medan andra till synes inte reagerar alls. Det är viktigt att man som vuxen är aktiv. Man måste ta sig tid för barnet i ett sådant här läget, men utan att vara påträngande, säger psykologen till TT.

Barnpsykologen Åsa Landberg håller med.

– En sådan här nyhet är bland det mest skrämmande ett barn kan vara med om. När barn skadas är det mer skrämmande för barn än när vuxna skadas, säger hon till TT.

LÄS MER: Här är bilden på den misstänkta mördaren

Hon menar att man inte ska låtsas som att ingenting har hänt, barnen har ett behov av att veta vad som har hänt. Möjligtvis kan man skydda de allra minsta, säger Åsa Landberg. 

– Det kan vara bra att säga till barnen att anledningen till att man skriver och pratar om det här överallt är att det är så oerhört allvarligt, och oerhört ovanligt. Och att alla vuxna och polisen kommer se till att det här inte händer igen. Bara det kan trygga ett barn litegrann.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro