ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så förvarar du vinterkläderna

Maja Schiöler · 22 Apr 2017
Uppdaterad 27 Apr 2018
Det absolut viktigaste om du vill att vinterkläderna ska hålla fler vintrar är att de är rena, menar städexperten Marléne Eriksson

Det absolut viktigaste om du vill att vinterkläderna ska hålla fler vintrar är att de är rena, menar städexperten Marléne Eriksson Foto: Shanna Camilleri/Unsplash


Använd dig av kryddhyllan när du stuvar undan vintergarderoben för att stoppa skadedjuren. Och det finns en sak du inte ska slarva med om du vill att dina vinterkläder ska överleva säsong efter säsong.

klar

Artikellänk är kopierad

– Rena kläder är A och O. Blanda aldrig rent med smutsigt, säger Marléne Eriksson, vd på städföretaget Fejax och känd från både TV4:s ”Rent hus” och SVT:s ”Sveriges städmästare”.

Förutom att fläckar kan mörkna och bli omöjliga att ta bort är smuts något som gillas av skadedjur som pälsänger och klädmal.– Du måste ha något mot dem i all förvaring. Lägg ner en gummihandske bland kläderna eller ställ ett par gummistövlar i garderoben där vinterjackorna hänger. Skadedjuren gillar inte lukten, säger hon.

Det finns även galgar eller olika träblock av röd cederträ, bra men inte nödvändigt.– Det kan vara svårt att få tag på, det är bättre att ta saker du har hemma.

Men stressa inte – allt behöver inte bäras upp på vinden samtidigt, menar städexperten Marlene Eriksson.

– Många vill ta bort allt, men det är onödigt. Ta det lite pö om pö. Det behöver inte ta så lång tid, utan handlar om att prioritera. Om du vill att din kappa ska klara sig flera säsonger så är det bra att ta hand om den.

Checklista för förvaring

Rena kläderAllt ska vara rent: Tvätta själv, kemtvätta eller vädra och skaka.–Vissa kläder kanske inte är så smutsiga att de behöver tvättas utan räcker att vädras och borstas av, säger Marléne Eriksson.

VakuumpåsarBor du litet och har ett minimalt vind- eller källarförråd kan vakuumpåsar vara ett alternativ.–De är jättebra, för de tar liten plats. Men glöm inte att lägga ner något mot skadedjuren ändå, säger hon.De är även bra om det kan finnas fukt på vinden.

Fukt och mögelMarlene avråder att förvara kläder där det kan finnas fukt. Är du osäker är det viktigt att gå igenom kläderna då och då. Ta ner dem i bostaden, skaka och vädra, tipsar Marléne Eriksson.

PlastbackarSmart för man ser vad de innehåller. Men också riktigt bra av en annan anledning.– Har du backarna på golvet i ett källarförråd kommer inte kläderna skadas om det blir översvämning, säger Marléne Eriksson.

pil
Bra saker att ha hemma

Mot skadedjuren: Vitpepparkorn, lagerblad, pomeransskal, gummihandskar, gummistövlar

Förvaring: Det som passar bäst för förvaringsutrymmet. Plastback är bra om sakerna står på golvet. Vakuumpåse om du har liten plats. Har du en stor walk-in-closet eller garderob i bostaden funkar det bra med kartonger.

Tidningspapper: Bra att lägga i klädförvaringen för att suga åt fukt. Akta bara så att inte eventuell trycksvärta färgar av sig på ljusa kläder. Smart att stoppa skorna med också, enligt både Marléne Eriksson och Martha Stewart.

Petflaskor: Till skor och stövlar för att få dem att behålla formen. Billigare än skoblock.

klar

Artikellänk är kopierad

Maja Schiöler
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro