ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så fungerar förbudet mot burkini

Aron Andersson · 24 Aug 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016
Flera franska städer har nu förbjudit burkini.

Flera franska städer har nu förbjudit burkini. Foto: AP / TT


Bilder på hur fransk polis ingriper mot kvinnor i slöja har skapat stor debatt. Men hur ser de nya förbuden mot burkini ut egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

Flera franska orter har infört förbud mot burkini, ett badplagg som följer traditionella muslimska regler kring slöja. Men hur ser förbudet egentligen ut? Och gäller det bara burkini?

►LÄS MER: Burkini bannlyses på flera stränder

1. Vilka plagg är förbjudna?

Omkring 15 franska städer har hittills infört ett förbud mot burkini på stränderna, och flera lokala politiker har i uttalanden kallat det för just det. Men i praktiken står det i reglerna att de enda kläder som tillåts ”visar respekt mot moraliska och sekulära principer, och som uppfyller hygien- och säkerhetskrav”.

Med en sådan formulering skulle det kunna vara förbjudet även för en nunna att vistas på stranden. Förbuden är dock starkt kopplade till de senaste årens terrorattentat och i Cannes sade Thierry Migoule, en kommunchef:

– Vi talar inte om att förbjuda religiösa symboler på stranden … utan pråliga kläder som antyder en allians med terroriströrelser som ligger i krig med oss.

►LÄS MER: Nej till burkini på strand i Cannes

2. Olika regler i olika städer

De exakta formuleringarna kan skilja sig från stad till stad och det beror på att franska kommuner har en viss juridisk rätt att fatta lokala beslut. Borgmästare har också motiverat reglerna på olika sätt.

Det handlar alltså inte om en förändrad lagstiftning, utan lokala förbud. Huruvida dessa är förenliga med fransk lagstiftning råder det delade meningar om. Vissa lokala tingsrätter har sagt ja till förbuden men dessa beslut har överklagats och kommer att granskas av högre instans.

3. Brett stöd i Frankrike

Trots att flera grupper protesterar mot förbuden finns det ett brett stöd för reglerna i Frankrike, både till vänster och höger i det politiska spektrat. Förbuden motiveras ofta med landets sekulära principer, laïcité, som står inskrivna i fransk lag. Det ska inte finnas något religiöst inflytande i statliga angelägenheter. Dessutom har de senaste årens terrordåd skapat en oro för att religiös klädsel ska provocera fram bråk. Andra förespråkare för förbuden menar att klädseln är del av ett kvinnoförtryck.

– Stränder, liksom andra offentliga platser, ska inte präglas av religiösa yttringar. Burkinin är inte som ett slags nytt mode. Det är en representation för ett politiskt projekt som vänder sig mot hela samhället, och som är baserat på kvinnoförtryck. Och dessa idéer är inte förenliga med Frankrikes och republikens värderingar, har landets socialistiska premiärminister Manuel Valls sagt i en intervju med tidningen La Provence.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro