ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så fungerar meddelarfrihet – och därför är det viktigt

Simon Krona · 9 Jun 2017
Uppdaterad 9 Jun 2017

Fallet Kevin, Watergate och Edward Snowden. Att tipsa journalister kan förändra samhället i både stort och smått. Men det finns ett hinder. Den du tipsar om kan bli jättearg.

klar

Artikellänk är kopierad

Edward Snowden läckte dokument som avslöjade det omfattande och topphemliga övervakningsprogrammet Prism.

Utredningen om mordet på 4-årige Kevin i Arvika har återupptagits efter att en källa läckte förundersökningen från 1998.

Tipsare kan riskera att få sparken

Tips till journalister kan förändra samhället. Men det finns ett stort hinder – nämligen att den som tipset handlar om kan bli arg. Inte sällan handlar det om en person med makt att bestraffa tipsaren, till exempel genom att få denne sparkad från sitt jobb.

För att komma runt det problemet har vi meddelarfriheti Sverige. Det innebär att journalister inte får avslöja en tipsares identitet om hen vill vara anonym.

Tipsare som är offentligt anställda har dessutom meddelarskydd. Det innebär att arbetsgivaren inte får försöka ta reda på vem som lämnade uppgifter och inte heller bestraffa en anställd som vänt sig till media.

Ny lag ger fler skydd

Den 1 juli 2017 träder en ny lag i kraft som gör att fler omfattas av meddelarskyddet. Nu ska även privatanställda inom offentligt finansierad vård, skola och omsorg få skyddet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro