ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så fungerar nya Nations League – allt du behöver veta

Filip Häggberg · 5 Sep 2018
Uppdaterad 7 Sep 2018
Vad är Nations League? Portugal, Frankrike och Sverige slåss alla i olika grupper.

Vad är Nations League? Portugal, Frankrike och Sverige slåss alla i olika grupper. Foto: Getty Images


I veckan inleds Nations League – den nya turneringen för Europas landslag. Men vad står egentligen på spel och vilka förutsättningar finns? Det här behöver du veta för att få koll.

klar

Artikellänk är kopierad

Varför startades turneringen?

För att ersätta de alla vänskapsmatcher som landslagen spelar i samband med VM- och EM-kvalet.

Hur fungerar Nations League?

Turneringen kommer att spelas vartannat år, med start i september varje gång. Den är uppdelad i fyra olika ligor – A, B, C och D – med fyra grupper i varje liga. Samtliga grupper i A- och B-ligorna innehåller tre lag, medan majoriteten av grupperna i division C och D innehåller fyra lag. Lagen som är högst rankade av Uefa spelar i A-ligan, de sämsta i D-ligan.

Lagen möter sina gruppmotståndare två gånger, innan tabellen färdigställs. Gruppvinnarna flyttas då upp en liga, medan de som kommer sist i gruppen flyttas ned en. Till exempel: Lagen som vinner sina grupper i B-ligan flyttas upp till A-ligan nästa gång turneringen spelas, medan de lag som slutar sist i sina grupper i B-ligan spelar i C-ligan nästa gång. För de fyra gruppvinnarna i A-ligan väntar ett slutspel som avgörs i början på juni nästa år. Vinnaren i slutspelet blir Nations League-mästare.

Kan lagen ta en EM-plats via Nations League?

Ja, det stämmer. Det traditionella EM-kvalet, som tidigare inletts i september, drar i stället i gång i mars 2019. Därifrån kommer 20 av de totalt 24 platserna till EM 2020 att fyllas. De resterande fyra lagen kommer från Nations League.

Lagen som vinner sina Nations League-grupper är de som kan kvalificera sig för EM via Nations League. De fyra gruppvinnarna i varje liga möter varandra i ett playoff och gör upp om en EM-plats. De matcherna spelas i mars 2020 – bara några månader innan EM drar i gång.

Skulle någon av gruppvinnarna redan ha blivit EM-klara via det traditionella kvalet går playoff-platsen i stället till det högst rankade laget inom ligan, som inte redan kvalificerat sig för EM.

Av händelse att samtliga lag i en liga redan blivit EM-klara går playoff-platsen till det lag från resterande ligor som är rankat högst, naturligtvis förutsatt att inte heller det laget är klart för EM. Det enda undantaget är att ett lag från A-ligan inte kan hamna i en lägre ligas playoff-spel.

Ett lag från D-ligan (Georgien, Lettland, Vitryssland med flera) kommer alltså att ta en EM-plats – något som aldrig skulle kunna ske genom det traditionella kvalet.

Var spelar Sverige?

Janne Anderssons gäng spelar det här gången i B-ligan. Där tillhör Sverige grupp 2 tillsammans med Ryssland och Turkiet.

Blågult möter Turkiet hemma på måndag, Ryssland borta den elfte oktober, Turkiet borta den 17:e november, och Ryssland hemma den 20:e november.

Hur kan jag följa Nations League?

TV4 och C More har tv-rättigheterna till turneringen. Sveriges matcher sänds i huvudsak i TV4, medan resterande matcher i regel kommer visas i C More fotboll, C More live och på cmore.se.

pil
Nations League: Alla ligor och grupper

A-ligan

Grupp 1: Tyskland, Frankrike, Nederländerna

Grupp 2: Belgien, Schweiz, Island

Grupp 3: Portugal, Italien, Polen

Grupp 4: Spanien, England, Kroatien

B-ligan

Grupp 1: Slovakien, Ukraina, Tjeckien

Grupp 2: Ryssland, Sverige, Turkiet

Grupp 3: Österrike, Bosnien och Hercegovina, Nordirland

Grupp 4: Wales, Irland, Danmark

C-ligan

Grupp 1: Skottland, Albanien, Israel

Grupp 2: Ungern, Grekland, Finland, Estland

Grupp 3: Slovenien, Norge, Bulgarien, Cypern

Grupp 4: Rumänien, Serbien, Montenegro, Litauen

D-ligan

Grupp 1: Georgien, Lettland, Kazakstan, Andorra

Grupp 2: Vitryssland, Luxemburg, Moldavien, San Marino

Grupp 3: Azerbajdzjan, Färöarna, Malta, Kosovo

Grupp 4: Makedonien, Armenien, Liechtenstein, Gibraltar

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro