ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så fungerar Sveriges vapenlagar

Valerie Kaspersen · 21 Mar 2019
Uppdaterad 21 Mar 2019
Den som har en jägarexamen kan ansöka om vapenlicens.

Den som har en jägarexamen kan ansöka om vapenlicens. Foto: TT


I Sverige finns det riktlinjer på vem som får och inte får bära skjutvapen. Metro reder ut hur vapenlagen och vapenlicens fungerar.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige måste du ansöka om licens för att få lov att inneha vapen. Om du inte har en licens bryter du mot vapenlagen och kan riskera böter eller fängelsestraff. Så här fungerar det.

Vem får använda vapen?

Det är i regel förbjudet för privatpersoner att inneha skjutvapen, om personen i fråga inte har vapenlicens. Dock finns det undantag för vissa myndigheter såsom försvaret, kustbevakningen, tullverket och polisen.

Exempelvis får polisen lov att använda skjutvapen i så kallat nödvärn, vilket innebär att de får lov att skjuta om de själva eller andra utsätts för hot eller svårare våld som kan orsaka allvarlig skada.

Vem kan ansöka om vapenlicens?

Vapenlicens kan utfärdas till den som har en jägarexamen och önskar använda vapen för det ändamålet. Men även den som transporterar vapen, handlar med vapen, har en vapensamling eller sysslar med målskytte.

Vad krävs för att få vapenlicens?

För att ansöka om vapentillstånd krävs det att du har fyllt 18 år, dock finns det vissa undantag. Du ska även kontrolleras om du är lämplig för att inneha vapen. Det innebär att du kan nekas vapenlicens om du gjort dig skyldig till brott av något slag.

Du kan även bedömas olämplig av andra anledningar. Du måste även kunna intyga varför du ska få lov att inneha vapen.

Vem ger ut vapenlicens?

Det är hos polisen som man ansöker om vapenlicens. Det är även de som förordnar licenserna.

LÄS MER
Leksaksbranschens uppmaning: Ta bort realistiska vapen

När får vapen användas?

Ett skjutvapen får aldrig lov att användas av en privatperson i syfte att skada någon annan.

Den person som innehar jägarexamen och vapenlicens får lov att använda vapen vid jakt, men det finns olika bestämmelser beroende på vad som ska jagas och hur många vapen personen får lov att ha.

När det gäller vapensamlingar får vapnena inte användas för skjutning. Har du ett vapen för minnesändamål måste det vara pluggat. 

Har du vapenlicens för målskytte får vapnen endast användas för det. 

Den som handlar med vapen får inte att använda skjutvapnet utan här finns regler för hur de ska förvaras. Detsamma gäller de som har licens för att transportera vapen. 

Licens att transportera vapen kan bland annat ges till de som sysslar med jakt eller målskytte. Det kan röra sig om en skyttetävling där vapnen behöver flyttas från ett land till ett annat.

Vad kan man få för straff?

Beroende på vilket brott som har begåtts och hur grovt det bedöms vara kan straffet variera från allt mellan böter till max sex års fängelse.

2018 ändrades även straffskalan för grovt vapenbrott från fängelse i lägst ett och högst fyra år till fängelse i lägst två och högst fem år. Minimistraffet för synnerligen grovt vapenbrott höjdes även från fängelse i tre år till fängelse i fyra år.

Kan licensen dras in?

Ja, om polisen bedömer att man är olämplig att inneha vapen. Licensen kan även dras in om det är så att personen med licens utan godtagbar anledning inte låtit Polismyndigheten kontrollera att förvaringsbestämmelserna följs.

Licensen kan även dras in om det inte längre finns någon anledning för personen att ha licensen.

Källa: Polisen, Riksdagen

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro