ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så funkar amorteringskravet – i sju enkla steg

Martin Nygren · 17 Mar 2016
Uppdaterad 30 Maj 2016
Finansutskottet har beslutat om amorteringskrav. Planen är att de nya reglerna börjar gälla från och med den 1 juni.

Finansutskottet har beslutat om amorteringskrav. Planen är att de nya reglerna börjar gälla från och med den 1 juni. Foto: Alamy/TT/Montage


Det var på väg redan i somras, men stötte på patrull. Nu blir amorteringskravet verklighet. Metro reder ut amorteringskravets innebörd, och hur det påverkar din privatekonomi.

klar

Artikellänk är kopierad

Amorteringskrav har klubbats igenom av riksdagens finansutskott. Detta efter att Finansinspektionen i december sänt ett förslag på remiss och 1 juni börjar de nya reglerna att gälla.

Vad är ett amorteringskrav?  Amortering är en summa som betalas tillbaka på lånet vid varje betalningstillfälle, som beror på avtalet med banken. Amortering betalas i regel samtidigt som man betalar ränta på sitt lån. Tidigare har det inte funnits några krav på bankerna att teckna amorteringsavtal med kunder, utan amortering har varit frivilligt. Många har valt att amortera ändå, då det ligger i en låntagares ekonomiska intresse att bli kvitt sin skuld. 

Hur mycket måste betalas?  Det beror på hur stort del av bostadsvärdet du har lånat. Nya bolån som lånar mer än 70 procent av bostadens värde kräver att amortera ned två procent av lånebeloppet per år. Är belåningsgraden 50–70 procent gäller en procent, till dess att den understiger 50 procent. Amorteringskravet blir ett minimikrav, alltså är det fritt fram för den hugade att betala av mer på lånet. LÄS MER: Rekordfå unga har egen bostad Kan summan som ska betalas förändras?  Japp! Eftersom amorteringskravet är relativt marknadsvärdet, så kan en omvärdering komma att påverka hur mycket som måste betalas av. Omvärdering av bostaden ska få äga rum var femte år. Det kan också vara aktuellt om förändringar i bostaden ägt rum, men de måste då vara av omfattande karaktär – bara en köksrenovering eller ett bygge av balkong brukar i normalfall inte räknas. 

När börjar nya kravet att gälla?Om allt går enligt planen som Finansinspektionen har stakat ut är det lån som görs efter den 1 juni som berörs av de nya kraven. Den 1 maj träder lagen i kraft, och då kan Finansinspektionen lämna över det slutgiltiga – mer detaljerade – förslaget till regeringen, vars medgivande krävs.  – Planen är att det ska träda i kraft enligt plan från och med 1 juni, säger Peter Svensson på Finansinspektionen. 

Vilka får krav på sig att amortera? De som tecknar ett bolån efter det att reglerna börjar gälla. Lån som upprättats före innefattas inte av de nya reglerna, och inte heller blir det krav bara för att en låntagare byter bank så länge lånet inte utökas, enligt Finansinspektionens förslag som har letat sig genom remissinstanserna till beslutsfattande politiker. LÄS MER: Victorica, 21, sökte bostad – utsattes för sexuella trakasserier Jag har bolån på en nyproduktion. Då slipper jag väl? Nix, inte på sikt. Först var idén att nyproduktioner skulle vara undantaget från amorteringskravet. Starka röster höjdes emot idén från remissinstanser som Finansinspektionen, Riksbanken, Fastighetsägarna och Bankföreningen. Nu ska undantaget endast ska gälla i fem år, varefter ägare av nybyggda bostäder behöver amortera som alla andra bolånetagare. 

Kan man få slippa amortera?  Ja, det finns undantag som kan göras – men de gäller bara begränsad tid, och motiveras av förändringar som påverkar inkomsten, såsom arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall i familjen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Nygren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro