ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så funkar CSI i Sverige

Lotta Imberg · 9 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Björn Ångman hittar fotavtryck med hjälp av DLK-folie och släpljus. Fingeravtryck letar de genom att borsta ett tunt lager kolpulver över ytor som vidrörts av tjuvarna.

Björn Ångman hittar fotavtryck med hjälp av DLK-folie och släpljus. Fingeravtryck letar de genom att borsta ett tunt lager kolpulver över ytor som vidrörts av tjuvarna.


klar

Artikellänk är kopierad

CSI på svenska heter LOKUS. Lokala kriminaltekniker som säkrar spår efter inbrott i bostäder. Metro följde med för att se hur det går till.

Det senaste halvåret har inbrotten i lägenheter nästan fördubblats från förra året. I Stockholms län skedde det 1 021 lägenhetsinbrott under årets  första fem månader.– Förr skedde de flesta inbrott i villor och radhus. Nu har gärningsmännenlärt sig hur lätt det är att ta sig in i lägenheter. Ett, två bryt, sedan är man inne, förutsatt att det inte är en säkerhetsdörr, säger Krister Öhlin, närpolisbefäl i Norrort.Just nu härjar en liga i Sollentunatrakten. Metro följde med LOKUS-gruppen i Norrort till en brottsplats i Rotebro, där inbrottsligan vänt upp och ned på två lägenheter på samma våningsplan.– Här ser man att de brutit sig in med ett 35 millimeters koben, säger Ingvar Green, polisinspektör i LOKUS-gruppen.Hans första åtgärd blir att gjuta av brytmärkena på dörren.Innanför den ena ytterdörren står en platt-TV, i den andra lägenheten har tjuvarna lämnat kvar en bärbar dator i en plastpåse på hallgolvet.– De har med största sannolikhet blivit avbrutna, säger Ingvar Green.Polisen misstänker att samma gärningsmän har utfört ytterligare ett inbrott i samma område tidigare på dagen. Därefter har det skett flera bostadsinbrott i Sollentunatrakten.– Ett av skälen till att det är så viktigt att säkra spår är att till exempel skoavtryck, fingeravtryck eller ett visst verktyg kan koppla samman flera inbrott som sker vid olika tillfällen, säger Ingvar Green.Teknikerna söker skoavtryck med släpspårlampa och sparar dem med hjälp av folie som kallas DLK.DNA händer det att gärningsmännen lämnar efter sig i form av bloddroppar eller eller en fimp.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro