ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så funkar Facebook-flödet

Åsa Larsson · 12 Sep 2016
Uppdaterad 12 Sep 2016
Facebook-grundaren Mark Zuckerberg pratar nyhetsflöde i Kalifornien 2013.

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg pratar nyhetsflöde i Kalifornien 2013. Foto: AP Photo/Jeff Chiu


Facebook har en algoritm som styr vad du ser när du går in på Facebook – så här funkar den.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt eftersom Facebook-användare delar och postar mer och mer innehåll, så får vi se en krympande andel av varandras Facebook-poster. Allt dina vänner postar syns alltså inte, utan det görs ett urval.

Hur görs det där urvalet då?

Tekniksajten Techcrunch har gjort en genomgång och det fungerar ungefär så här:

Facebook mäter hur viktigt ett inlägg är för oss genom att kolla hur mycket vi gillar, delar, klickar och kommenterar det. Även hur mycket tid vi lägger på att läsa det spelar roll.►LÄS MER: Facebook straffar inlägg med ”klickrubriker” Varje postning på Facebook får en siffra, ett för dig personligt relevansmått. Algoritmen tar hänsyn till en stor mängd olika faktorer, men här är de fyra huvudområdena som avgör om ett inlägg kommer upp i ditt flöde:

Vem postade? Ju mer du interagerat med en person desto mer troligt är det att du får se inlägg som den personen gör. Det gäller inte bara att trycka på gilla-knappen, utan även om du exempelvis saktar in för att läsa personens statusar, om du går in på personens sida och taggningar i bilder.

Är inlägget populär? Har många människor interagerat med en post så har den större chans att dyka upp. Det här gäller inte bara positiv interaktion, ilska är också visat intresse.

Vilken sort är det? Om du gillar bilder och oftare interagerar med just bild-inlägg så kommer bilder att prioriteras i ditt flöde.

När postades inlägget? Nyare inlägg har förtur, men om det var länge sedan du loggade in på Facebook så kommer du att kunna se äldre "bra" Facebook-poster också. Bra enligt relevansmåttet, alltså.

Enligt Adam Mosseri på Facebook så händer ingenting i ögonblicket då till exempel medier du följer eller företag postar sina inlägg. Det är först när du loggar in på Facebook som det avgörs om du kommer att få upp inlägget i ditt flöde. Här kan du se hans förklaring närmare:

Vid sidan av den i det närmaste organiska framväxten av ditt Facebook-flöde så kan du gå in och påverka den också manuellt, påminner Techcrunch.

Om du trycker på den lilla nedåtpilen i högra hörnet av ett inlägg så kan du:

• Gömma ett inlägg – då slipper du se det och får se färre liknande inlägg i framtiden

• Avfölja inläggets avsändare – då får du inte se fler postningar från dem i framtiden

• Spara historien till senare – då får du se fler poster av den typen i framtiden

• Slå på avviseringar – då får du se framtida inlägg från den här avsändaren►LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först Sen kan du också ställa in vilka av dina vänner som du vill få högt upp i ditt nyhetsflöde. Det gör du genom att gå in på pilen längst ut till höger i det blåa fältet och i den menyn väljer du inställningar för nyhetsflödet. I mobilen är det menyknappen i den vita menyraden och sedan skrollar du dig ner till inställningar för nyhetsflödet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro