ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så funkar sex – upplysningen som ALLA kan förstå

Ana Udovic och Suzann Larsdott · 7 Dec 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017
Sex – hur funkar det? Appen Privatliv ger kunskap om sexualitet och är riktad speciellt till unga med intellektuell funktionsnedsättning.

Sex – hur funkar det? Appen Privatliv ger kunskap om sexualitet och är riktad speciellt till unga med intellektuell funktionsnedsättning. Foto: Åsa Klingberg


Vi vet att sexualupplysning är positivt – men det är inte alla som får den upplysning de behöver. En sådan grupp är personer som har en intellektuell funktionsnedsättning. Därför är frågan: Hur ska man berätta om sex så att verkligen alla förstår?

klar

Artikellänk är kopierad

De som arbetar med unga och unga vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar vittnar om att det är svårt att upplysa om sex. De saknar både stöd och styrning för hur de ska göra. Det visar avhandlingen ”En tom arena” som sexologen Jack Lukkerz från Malmö högskola skrivit, där han gjort djupintervjuer med personal på gymnasiesärskolan och vuxenhabiliteringen. Han har också undersökt deras attityder till sex.

– En av slutsatserna i min avhandling är att det finns en tvåsamhetsnorm, som bland annat osynliggör onani som en sexuell praktik, säger han.

De unga sågs som annorlunda, sexualiteten som problematisk och ett riskperspektiv var dominerande.

– Personalen hade krav på sig att skapa trygghet för de unga, utan att det blir tydligt vad denna trygghet innebär, säger Jack Lukkerz.

Personalen var osäker på om ömsesidighet kunde uppnås i relationer när en av parterna i en relation lever med intellektuell funktionsnedsättning.

– Främst flickor tillskrivs en offerposition, medan pojkar ses som självständiga vilka behövde ett respektfullt förhållningssätt gentemot flickor, säger Jack Lukkerz.

Unga HBTQ-personer med intellektuella funktionsnedsättningar beskrevs som utsatta och ensamma, och personalen kände ett ansvar för att synliggöra och skydda dessa personer – men kände sig osäkra på hur.

Ett sätt att råda bot på osäkerheten är att anlita externa aktörer. Några sådana aktörer som arbetar med sexualupplysning för personer med intellektuell funktionsnedsättning är Becky Nelson och Rasmus Fonseca. De är projektledare för Sex för Alla, som är ett samarbete mellan RFSU Malmö och Grunden Malmö. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Hur jobbar ni?

– Vi försöker göra sexualupplysningen så tillgänglig som möjligt. Det viktigaste är att vara lyhörd för vad gruppen behöver. Och aldrig tro att alla i en grupp förstår saker på samma sätt, säger Becky Nelson.

LÄS MER
6 saker alla borde veta om aborter

En del personer behöver höra informationen många gånger för att minnas den. Tydliga föremål kan också behövas – det kan exempelvis fungera bättre att ha en sexleksak som ser ut som en penis att trä på kondom på i stället för en pinne eller en banan.

– En person med intellektuell funktionsnedsättning kan ha fått upplysning i skolan, där hen fått se bilder på könsorgan – men utan att läraren visar var på kroppen de sitter. Eller att läraren inte berättat vad man faktiskt kan göra med en kuk eller fitta när man har sex, säger Rasmus Fonseca.

Förutom att skriva lättläst, förenkla språket, repetera och visa fysiska föremål är det viktigt att prata långsamt. Dessutom är det bra att samma information presenteras på olika sätt, så att alla får en chans att lära sig. Och gärna använda bilder i stället för text.

– Det är ofta lättare att prata utifrån exempelvis en bild eller en film än bara utifrån en berättelse. För att göra utbildningarna tillgängliga ska personer med funktionsnedsättning själva vara delaktiga i att skapa material och bedriva undervisning. Upplysning går att anpassa hur mycket som helst om man bara frågar de som ska få en utbildning vad de behöver, säger Becky Nelson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic och Suzann Larsdott
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro