ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så funkar sexlustens gas och broms

Suzann Larsdotter · 31 Maj 2018
Uppdaterad 31 Maj 2018
Lusten består av en gaspedal – ett upphetsningssystem – och en bromspedal – ett hämmande system.

Lusten består av en gaspedal – ett upphetsningssystem – och en bromspedal – ett hämmande system. Foto: Pixabay


Sexlusten kan framstå som ett mysterium – en del tänder snabbt och på till synes enkla saker. Andra har mycket svårare att få igång lusten. Men nu finns en teori som hjälper oss förstå vår sexuella lust: teorin om gas och broms.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare vid Kinsey-institutet i USA har tagit fram en modell som hjälper oss att förstå vår sexuella lust: ”Dual control model”. Den går att likna vid bilkörning. Lite förenklat kan man beskriva den med att lusten består av en gaspedal – ett upphetsningssystem – och en bromspedal – ett hämmande system.

En person med stark gaspedal tänder snabbt på små saker: en blick, en doft eller komplimang. För den med en stark bromspedal måste det råda mycket bra förhållanden för att våga släppa på bromsen – till exempel att barnen sover, att vara nyduschad eller utvilad.Du kan öka lusten genom att lära känna ditt eget system, och förstå vad som bromsar kåtheten och vad du behöver för att gasa den. Alla har olika känsliga system. Vissa har stor förmåga att gasa och snabbt bli upphetsade, de kör i hög fart och ser hinder som något man snabbt tar sig förbi. Andra har mindre gas och är mer trögstartade och behöver mer tid. Vissa har mycket effektiva bromsar och ser många problem längs vägen. De bromsar ofta och vill vara på den säkra sidan.

Vad är då broms- och gas-faktorer? Ja, allt som du ser, hör, berör, fantiserar om, smakar eller luktar på sänder signaler för upphetsning och kan fungera som ett tryck på gaspedalen eller som ett tryck på bromsen.Har du svårt att gasa på är det bra att försöka identifiera vad som behövs för att öka farten. En stunds hångel utan beröring på könen kanske lättar bromsen.

Ett vanligt problem är att gasa utan att lyfta på bromsen. Är du trött och lite berusad så hjälper det kanske inte att ni hånglar och smeker varandra. Bromsen är i. Då spelar det ingen roll hur mycket du gasar, du rör dig inte ur fläcken. Det mest effektiva enligt forskningen är att minska det som hämmar, i stället för att öka på det som verkar upphetsande. Släpp på bromsen genom att sova ut och bli piggare. Men ska du bli kåt, behöver du stimulans som verkar upphetsande. Om du inte alls trycker på gaspedalen sitter du fast trots att bromsen släppts.

Att ha en svag gaspedal och stark broms innebär automatiskt inte att du har problem. Det viktiga är att förstå vad du behöver och prata med din partner om detta – och detsamma gäller förstås din partner.

pil
Gaspedal versus bromspedal

Exempel på vad som kan fungera som gaspedal för lusten:* Naken partner* Partner ger uppskattande komplimanger* Sovmorgon* Kyssar

Exempel på vad som kan fungera som bromspedal för lusten:* Lite tid till förfogande* Nyligen konflikt i relationen* Rädsla för könssjukdomar* Trötthet

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro