ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så fuskar studenterna

Ylva Rehnberg · 25 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Läs mer på studentliv.se
Läs mer på studentliv.seFoto: www.studentliv.se
Nils Rosén, Navid Moazzez och Jimmy Schiöld går på juristlinjen vid Stockholms universitet. De har aldrig fuskat, säger de.
Nils Rosén, Navid Moazzez och Jimmy Schiöld går på juristlinjen vid Stockholms universitet. De har aldrig fuskat, säger de.

Studenter fuskar.En del gör det utan att veta om det. Förra året blev 436 högskolestudenter avstängda eller varnade för att de fuskat på olika sätt. Sedan 2001 när man började föra statistik har antalet ärenden ökat med 253 procent. Mest beror det på att lärosätena blivit bättre på att upptäcka plagiat, vilket är det överlägset vanligaste sättet att fuska. Men klassiska fuskvarianter som att smuggla med sig anteckningar på tentor förekommer också. Vad är det som gör att studenter försöker förbättra sina resultat på oärliga sätt?– Det borde vara tidsbrist eller lathet, tror Jimmy Schiöld som går på juristlinjen vid Stockholms universitet.Varken han eller kurskamraterna Nils Rosén och Navid Moazzez känner någon som fuskat. Men de vet att det har förekommit tidigare på deras utbildning.– Någon hade skrivit på de tomma sidorna i lagboken, så nu har vi anteckningsförbud, säger Jimmy.Annars tror de att de flesta som fuskar gör det oavsiktligt. Ibland kanske studenterna inte har klart för sig hur man citerar korrekt, eller hur mycket ett stycke behöver omarbetas för att det inte ska räknas som ett plagiat.– Man kan fråga sig var gränsen går mellan fusk och att låna någon annans åsikt. Det gör man ju hela tiden, säger Nils Rosén.Killarna påpekar också att det på deras utbildning ofta inte går att formulera om.– Ofta är det ett visst ord som gäller, då kan man inte använda synonymer som på andra utbildningar, säger Jimmy Schiöld.Vad skulle hända om man märkte att en kursare fuskat?– Personen kanske skulle bli utfryst, tror Jimmy.– Särskilt om han eller hon fick bättre betyg än man själv, fyller Navid Moazzez i.

Exempel på fusk Gör inte så här när du pluggar

Lämnade in kompisens rapportEn student vid Mälardalens högskola lämnade in en likadan seminarierapport som sin kamrat. Han hävdade att det bara var ett misstag, men lärosätets disciplinnämnd trodde inte på det utan stängde av studenten från undervisningen i en månad.Tog med fusklappar på toanEn student vid Högskolan Väst tog med sig fusklappar in på toaletten vid en omtenta. Lärosätet stängde därför av studenten i sex veckor.Använde sig av gamla tentorEn student vid Linköpings universitet använde sig av några kurskamraters godkända tentor när hon skrev sin omtenta. Dess-utom hade hon stulit tentorna från ett postfack. Studenten blev avstängd från undervisningen i två månader.Kopierade från kurskamratEn student vid Umeå universitet lämnade in en rapport där stora delar kom från en annan artikel. Studenten sa att hon tagit hjälp av en kurskamrat som kopierat artikeln utan hennes vetskap. Disciplinnämnden stängde av studenten i tre månader.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro