ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gammal är flintasteken

Hugo Ewald · 22 Jul 2015
Uppdaterad 22 Jul 2015

Foto: Jacquelyn Martin/AP/Pressbild


Den svenska folksporten grillning har inte alltid varit någonting som var man kunnat göra. Metro har pratat med måltidshistorikern Richard Tellström om hur grillning egentligen blev en del av den svenska folksjälen.

klar

Artikellänk är kopierad

Folkvandringstiden (år 400-550) – Tittar man på de äldsta grillningarna rör det sig om spettstekning. Då är det hövdingamat och för krigareliten i samhället. Man har till och med hittat att hövdingar har fått det som gravgåvor, som om man idag begravts med sin klotgrill, säger Richard Tellström.

Tidig medeltid (År 1050-1200) – Halstring, alltså det är det som vi kallar för grillning, finns från tidig medeltid. Vi rör oss fortfarande i samhällets toppskikt. Det rörde sig om vildsvin, tamsvin och förmodligen mycket lamm och får. Det vanligaste sättet att tillaga kött har genom historien annars varit att man kokar det, säger Richard Tellström.

Grillningen kommer till Sverige (1950-tal) – Det är den amerikanska barbecuetekniken som slår igenom. Då rör det sig om trädgårdsgrillning. Det blir ett utpräglat medelklassumgänge som bygger på att man har hus, trädgård och grill, säger Richard Tellström.

Klotgrillen slår igenom (1970-tal) – På sjuttiotalet blir det ett större genombrott i och med engångsgrillen. Då behöver man inte ha en trädgård, utan man kan ta med den ut i skogen eller på en pickning. Men det finns då ännu inga speciella grillkött utan man var tvungen att förbereda det hemma själv, säger Richard Tellström.

► LÄS MER: Grillning livsstil för grillnörden

Grillningen blir någonting vi alla gör (1980-tal) – Flintasteken slår igenom 1980-talet och det är då grillningen blir allmänt stor. Men embryona finns redan där på 1950-talet, säger Richard Tellström.

Vi grillar nyttigare (1990-tal) 1995 rapporterar Göteborgs-posten att laxkotletten blivit lika vanlig som fläskkotletten vid grillen. Ungefär samtidigt blir svenskarna intresserade av ”chilibältet” i Karibien, Mexico och södra USA. Laxtrenden leder mot slutet av 1990-talet till ett större intresse för smalare grillmat.

Grillprylarna blir dyrare (2000-tal) Under 2000-talet växte intresset för gasolgrillar lavinartat. De är snabba men dyra, och grillen blev allt mer av en statussymbol. Grillarna och maten vi grillade växte. Det rustika kom tillbaka och kött med lång grilltid var det som gällde.

Fingrillningen växer (2010-tal) Enligt ICA äger nu 8 av 10 svenskar en grill och vi vågar experimentera allt mer. Vi använder oftare grillen som en spis och vi lagar oftare annat än kött på den. Vi grillar spetskål, lax, kolja, fjällrödingfilé och till och med nachos som läggs i en form på gallret. Flintasteken har tappat sin betydelse och det svenska köttet blir allt populärare.► LÄS MER: Grilla – lika tungt som hårdrock

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro