ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så går det för svenska företag nu under krisen

Anders Göransson · 2 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Framtiden för de förlusttyngda svenska biltillverkarna Saab och Volvo har blivit politiskt sprängstoff. Debatten, i såväl USA och EU som i Sverige, kretsar nu kring framtida ägare, statliga garantier, lån och kapitaltillskott.Volvo-ägaren Ford och Saab-ägaren General Motors, GM, återupptog i går, tillsammans med Chrysler, sin kampanj i Washington för att övertyga kongressen om att de bör få ett krisstöd på cirka 205 miljarder kronor.Med sig har de nya åtgärds­paket. Det handlar bland annat om neddragningar och skrotade bonuspaket. Till detta ska läggas Fords besked om att det kan bli aktuellt att sälja Volvo och GM:s besked att sälja Saab.Facket och oppositionen i Sverige tycker att regeringen borde gå in som ägare eller med någon form av garantier för att rädda de tiotusentals jobb som man befarar står på spel.– Ingenting bör uteslutas. Samla brett de intressenter som finns i Sverige, inklusive AP-fonden, för att diskutera vad Sverige kan  göra, säger Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.Maud Olofsson avfärdar kritiken från facket och oppositionen. Hon tycker inte ens att man ska gå in som tillfällig ägare ”med skattebetalarnas pengar”.– Vi är i en situation då de här två bolagen gör underskott på ungefär 11 miljarder kronor per år, säger hon.Men det är inte bara bilindustrin som går dåligt i Sverige – Metro frågade experterna om hur de tror att framtiden för våra storföretag ser ut.

Nu faller de snabbt

Exempel: Atlas Copco, Sandvik, SKF, ABB och Alfa Laval.

Magnus Axén, verkstadsanalytiker på Evli Bank:– Fram tills nu har de här företagen gått bra i förhållande till vad man läser i tidningen. Nu visar alla indikationer på att det faller snabbt och bolagen signalerar att de känner vikande efterfrågan. Finansoron kan leda till att stora projekt läggs på is eller skrotas – då påverkas den här sektorn negativt. Aktiekurserna faller på förväntan om sjunkande vinster. Men de här bolagen är beredda på krisen. De stora svenska verk­stadsföretagen kommer att överleva och gå stärkta ur det här.

Regeringar kan satsa

Exempel: Ericsson, Sony Ericsson och Telia Sonera.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB: – Den konsumentrelaterade delen, som mobiltelefontillverkningen, kan drabbas av minskad efterfrågan när hushållen får mindre pengar. Samtidigt aviserar många regeringar runt om i världen stora infrastrukturprojekt. Det skulle kunna betyda investeringar i telekomnäten. De företag som är inriktade på att bygga ut telefonnät, som Ericsson, skulle kunna gynnas i det klimatet. Risken är dock att regeringarna i det nuvarande konjunkturläget i första hand väljer inhemska bolag.

Baltikum oroar

Exempel: Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken.

Rickard Henze, bankanalytiker på ABG Sundal Collier:– Svenska banker står sig, i förhållande till utländska, relativt väl om man tittat på förluster och behov av nytt kapital.De svenska delarna av de här bankerna borde ha hyfsad utveckling framöver. Det finns inga jättestora bomber som man tror kommer att explodera och få bankerna att gå omkull framöver. Det som man är rädd för är bankernas exponering i Baltikum, där ekonomierna är på väg att gå överstyr. Swedbank har drabbats mest.

Måste investera rätt

Exempel: Holmen, LKAB och SSAB.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB:– Den växande konkurrensen från nya länder på världsmarknaden har lett till en allt tuffare situation för de här bolagen. Men generellt sett tror jag att efterfrågan på råvaror, när recessionen är över, kommer att fortsätta växa. De nya tillväxtekonomierna behöver råvaror och då borde förutsättningarna vara goda för tillväxt. Företagen måste göra rätt investeringar i produk­tionsanläggningar, så att produktionskostnaden hålls nere. 

Fördel för lågpriskedjor

Exempel: Ikea och H & M.

Jessica Lindblom, analytiker på Handelns utredningsinstitut:– Möbelbranschen är en av de branscher som har det absolut tuffast just nu. De ligger till och med på minusnivåer i år jämfört med i fjol. De går bra i högkonjunktur, men när det dippar går de betydligt sämre.Klädhandeln ligger visserligen på plus i år, men tillväxten är mycket lägre än i fjol. I sämre tider blir det betydligt mindre spontanshopping, man köper bara det man behöver. Lågpriskedjor som H & M och Ikea har dock en viss fördel gentemot övriga aktörer.

På väg in i ett stålbad

Exempel: Skanska, NCC och Peab.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB:– Byggbranschen är på väg in i ett stålbad. Det hänger mycket samman med de husprisfall vi ser. Byggsektorn brukar vara hyfsat stabil, men nu vill ingen bygga och det är dyrt att låna pengar. Jag tror att vi få se ett par magra år med svag tillväxt.Branschen får hoppas på att regeringarna satsar på infra­strukturinvesteringar eller andra åtgärder för att få fart på byggandet. Men det vet vi lite om nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro