ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så går det till när valrösterna räknas

Filip Joelsson · 8 Sep 2018
Uppdaterad 8 Sep 2018
Vad händer egentligen med din röst efter att du lämnat vallokalen?

Vad händer egentligen med din röst efter att du lämnat vallokalen? Foto: IBL


Klockan 20 på söndag stängs vallokalerna runt om i landet. Då sätts genast ett intensivt räknearbete igång vars resultat kommer att visa hur landet kommer att styras kommande fyra år. Så här går det till.

klar

Artikellänk är kopierad

När vallokalerna stänger på söndagskvällen påbörjas räknearbetet för att få fram det preliminära valresultatet.

Rösträkningen sker på plats i vallokalen, där personal dels räknar rösterna som kommit in under valdagen, men också de förtidsröster som skickats vidare till vallokalen för att räknas där.

Rösterna räknas i turordning. Först valet till riksdagen, sedan kommunen, och sist men inte minst rösterna till landstinget.

Då presenteras resultatet

När räkningen är klar rapporteras resultaten in till länsstyrelsen via telefon, för att där registreras i Valmyndighetens datasystem.

Valmyndigheten börjar direkt räkna ut en preliminär mandatfördelningen, alltså hur många platser respektive parti får i riksdagen. Någon gång mellan klockan 22 och 23 på kvällen publiceras det preliminära resultatet till riksdagen på valmyndighetens webbplats, val.se.

När alla röster är färdigräknade läggs valsedlarna i säkerhetspåsar som klistras igen, för att sedan skickas vidare till länsstyrelsen i varje valkrets.

Alla röster ska räknas – igen

Resultatet som meddelas på söndagskvällen är, precis som namnet antyder, endast ett preliminärt valresultat. Om valet blir väldigt jämnt kan det med andra ord hända saker dagarna efter.

På måndagen efter valdagen börjar nämligen länstyrelsen den slutgiltiga räkningen, och alla röster i hela landet ska då räknas en gång till. Dessutom ska alla förtidsröster som inte hann fram till vallokalen på söndagen räknas, vilket normalt sker på onsdagen veckan efter valet. Det är också under denna vecka som alla personkryss på valsedlarna räknas samman.

Under veckan räknas även rösterna på de mindre partierna. För att det preliminära valresultatet ska kunna presenteras redan på söndagskvällen hoppar man nämligen över att räkna de partier som inte beräknas få några mandat. Övriga partiers röster redovisas efter den slutgiltiga rösträkningen hos länsstyrelsen.

Slutgiltigt resultat

Länsstyrelsens kontrollräkning av rösterna samt slutgiltiga mandatfördelning till riksdagen beräknas, av valmyndigheten själva, vara färdig vid slutet av veckan efter valet. Samtliga slutgiltiga resultat vad gäller riksdag, kommun, och landsting, beräknas vara presenterade inom två veckor efter valet.

Vem räknade din röst?

Valnämnden i varje kommun ansvarar för att rekrytera så kallade röstmottagare och rösträknare. Röstmottagarna är personerna som finns på plats i vallokalerna och som ser till att alla valsedlar läggs i urnorna, samt räknar rösterna på valdagen. Rösträknarna är de som genomför kontrollräkningen vid länsstyrelsen veckan efter.

LÄS MER
Beslutet: Internationell organisation ska granska valet i Sverige

Gemensamt för bägge rollerna är att alla måste genomgå en obligatorisk utbildning som ställer höga krav på noggranhet, vara myndig och svensk medborgare. Den som kontrollräknar måste även genomgå säkerhetssamtal  och i vissa fall krävs även säkerhetsprövning där personerna slås i vissa register.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro