ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ger du dig själv en smygorgasm på gymmet

Ana Udovic · 11 Maj 2016
Uppdaterad 16 Feb 2017

Foto: Frida Zellinger


Coregasm är en orgasm eller känsla av sexuell njutning som kommer av träning. Det gäller framför allt när vi tränar de nedre magmusklerna. Här är övningarna som kan få dig att komma på gymmet.

klar

Artikellänk är kopierad

Många kvinnor vittnar om att de oväntat fått orgasm medan de tränar, som alltså inte hängde ihop med sexuella fantasier eller att man vidrörde klitoris.

– Coregasm är egentligen ingen nyhet, redan på 1950-talet skrev den sexologiske pionjären Alfred Kinsey om detta. Sedan dess har man diskuterat det i träningsforum världen över och det finns studier gjorda på ansträngningsutlösta orgasmer, säger Suzann Larsdotter, sexolog från RFSU.

Coregasm är inget konstigt utan uppstår när vi kombinerar en ökad blodgenomströmning, sammandragningar i bäckenbotten och magmusklerna med en ökad hjärtfrekvens. En studie från USA visar att omkring 10 procent av alla kvinnor som tränar upplevt coregasm någon gång.

– Fenomenet är inte helt förvånande för sexologer, eftersom vi vet att styrkan i bäckenbottenmuskulaturen har med både kvaliteten och frekvensen av kvinnors orgasm att göra, säger Suzann Larsdotter.

►LÄS MER: 6 saker du borde veta om klitoris

Coregasm sker framför allt vid träning av de nedre magmusklerna, men det kan också ske på yogapasset eller under en vandring. Coregasm sker vanligast vid högintensiv träning och den uppstår när du värmt upp ordentligt, fått upp hjärtfrekvensen och då du pressar dig lite hårdare än vanligt. Du märker att blodgenomströmningen ökar genom att det pirrar i underlivet. För att kunna nå coregasm måste du också tillåta dig själv att komma.

– Praktiskt nog passar du in, vem är inte röd i ansiktet och stönar på gymmet, säger Suzann Larsdotter.

Man tror att även män kan nå orgasm, men det kräver en del självkännedom.

►LÄS MER: Tänk på det här innan du rakar könet

– Kvinnor har ofta mer insikt i bäckenbottenmuskulaturens betydelse än män som är mer ovana, säger Pelle Ullholm, även han sexolog på RFSU.

Här är några övningar som ger coregasm: 

Övning i kaptensstol

Många vittnar om att träning i kaptensstolen ger coregasm eller träningsrelaterad orgasm. Kaptensstolen är en ställning på gymmet där du gör hängande benlyft. Men egentligen fungerar ribbstol, trädgren eller chin-up-stång lika bra. Så här funkar den: Lyft benen rakt, långsamt och kontrollerat. Lyft så högt du kan eller parallellt med din kropp och för sedan tillbaka benen till hängande läge och repetera igen. Orkar du inte, prova att böja benen och bara lyfta knäna. Riv av ett par set med så många repetitioner du klarar av, för att nå coregasm gäller det att köra på utan att stoppa.

Övning crunch på boll

Ligg på pilatesbollen med ländryggen mot bollen. Tippa bak höften och räta ut svanken, pressa in svanken mot bollen och spänn magmusklerna, dra in naveln mot ryggraden. Ha armarna vid öronen eller korsa dem framför bröstet. Pressa ihop magmusklerna och lyft axlarna, sträva efter att axlarna ska komma i riktning mot naveln. Håll emot och bromsa på övningen på vägen tillbaka till start. Andas ut på vägen upp och in på vägen ned.

Övning sneda crunches

Ligg på rygg, lyft upp benen till lodrätt position, böj underbenen och krumma ihop överkroppen samtidigt som du roterar densamma genom att dra ihop magmusklerna. Möt vänster knä med höger bröst och tvärtom.

Övning höftlyft

Ligg på rygg med fötterna nära rumpan. Börja med att ta ett djupt andetag, aktivera magstödet när du andas ut och dra in knipmusklerna på utandning. Pressa långsamt upp höfterna. När höfterna är uppe, lyft långsamt ett ben i taget.

Höftlyft är ett sätt att få orgasm.
Höftlyft är ett sätt att få orgasm.
Kaptensstolen är ett annat sätt.
Kaptensstolen är ett annat sätt.
klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro