ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ger du en kvinna orgasm

Emma Österberg · 27 Okt 2016
Uppdaterad 21 Apr 2017

Foto: Alamy


Tillfredsställd eller frustrerad? Sex som avslutas med orgasm för kvinnor, eller andra personer med fitta, är inte en självklarhet. Här är tipsen som kan få hen att komma.

klar

Artikellänk är kopierad

Personer med fitta kan ibland ha svårare att få orgasm än andra. Ofta gäller det vid samlag, men många upplever även svårigheter att komma vid onani. Enligt Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, är det bra att försöka utreda vad som ligger bakom svårigheterna att komma. Det kan till exempel röra sig om biverkningar från mediciner.

– Det är inte helt ovanligt att antidepressiva mediciner påverkar förmågan att få orgasm. Det kan också röra sig om något fysiologiskt eller psykologiskt, så som att man kanske undermedvetet vill undvika njutning eller har en spärr som gör att man inte kan slappna av, säger hon.

►LÄS MER: Kvinnor berättar: Så ger ni oss orgasm

En av de vanligaste orsakerna till att personer med fitta har svårt att få orgasm är ineffektiv stimulering. Enligt Suzann Larsdotter upplever endast cirka 25 procent av dessa personer orgasm vid samlag. Ett säkrare kort för att uppnå orgasm – oavsett om man ger eller får – är stimulering av klitoris.

– Många kanske upplever att orgasmen är på väg men att känslan rullar tillbaka. Då är det viktigt att försöka vila i känslan att orgasmen är på väg. Sen om man har fått en orgasm kanske många nöjer sig med det, men man kan i princip få hur många orgasmer som helst i rad, säger hon.

►LÄS MER: Här är kondomen som ska ge alla kvinnor orgasm

Förutom ineffektiv stimulering av klitoris är okunskap om hur fittan ser ut ett av de största problemen till att det kan vara svårt att uppnå orgasm, enligt sexologen.

– Oavsett vem man är, om man ska ge eller få sex, är det viktigt att lära sig mer om kroppen. Det hjälper ju om personen som ska stimulera har kunskap om vad hen gör. Sen är det viktigt med kommunikation, att kommunicera är A och O, säger Suzann Larsdotter.

►LÄS MER: Har du fejkat orgasm? Då är du inte ensam

Har du aldrig fått en orgasm ska du inte misströsta. Det är aldrig för sent att testa sig fram. Suzann Larsdotter berättar om en kvinna hon en gång träffade som aldrig hade fått orgasm. Vid 70 års ålder bestämde hon sig för att söka hjälp.

– Hon kände att hon gärna ville uppleva en orgasm innan hon dog. Jag började med att visa en bild på fittan och förklarade vad som var vad och gav råd om klitorisstimulering. Sen skickade jag hem henne med uppmaningen att träna regelbundet. Efter tre veckor kom hon tillbaka – och hade upplevt orgasm.

pil
Orgasmtips:

• Använd en spegel och titta hur fittan ser ut. En gynekolog eller barnmorska kan hjälpa till att peka ut och förklara.

• Undersök och utforska – var nyfiken!

• Ta hjälp av glidmedel för att göra det skönare.

• Försök att lägga bort tidspressen

• Jobba på det genitala självförtroendet – beröm gärna din partner. DU kan säga saker i stil med ”åh, vilka vackra blygdläppar du har” eller ”jag älskar hur du smakar”.

• Stimulans av klitoris är för de flesta kvinnor den enklaste vägen till orgasm, det gäller både vid onani och sex med någon annan.

• Känsligheten är olika från person till person, och den varierar dessutom beroende på vilken fas i upphetsningen kvinnan befinner sig i.

• Det finns många olika sätt att stimulera klitoris på – slicka, nafsa, pussa, massera med ett eller flera fingrar alternativt handflatan.

Källa: Suzann Larsdotter och RFSU

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro