ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gick världens största spelkrig - någonsin

Jack Werner · 29 Jul 2013
Uppdaterad 2 Aug 2013
Så gick världens största spelkrig - någonsin Över 4 000 spelare deltog i den massiva sammandrabbningen.

Så gick världens största spelkrig - någonsin Över 4 000 spelare deltog i den massiva sammandrabbningen. Foto: Redditanvändaren Unkdoom


Fler än 4 000 spelande och 3 600 offer. Så stort var historiens största rymdkrig - i spelet Eve Online. Metro beskriver händelseförloppet.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje prick är en spelare.
Varje prick är en spelare.Foto: Mashable
Närbild på sammandrabbningen.
Närbild på sammandrabbningen.Foto: The Verge

Den natten sov du, lyckligt ovetande om krigets fasor. Genom tomma himlar skar gråtunga skepp. Formationer bildades och splittrades allt eftersom framgångar delades. Och när det var över hade tusentals fallit och en maktbalans var för evigt förändrad. Historiens största rymdkrig stod den natten. I datorspelet Eve Online.

– Eve Online är en science fiction-värld där spelaren tar på sig rollen som rymdskeppspilot. Man kan flyga olika skepp, bygga skepp eller ammunition, handla, utforska rymden eller slå sig ihop med andra och kriga om kontroll över olika områden i rymden, förklarar Andie Nordgren.

Hon är senior producer för Eve Online, ansvarig för all utveckling, och leder därmed ett team på ungefär 100 personer som jobbar med att kontinuerligt uppdatera spelet. Och det slag som stod natten till den 29 juli var det största som någonsin setts, säger hon.

– Fler än 4 000 piloter var inblandade. Varje pilot flyger ett rymdskepp som byggts av spelare - och de största och mest kraftfulla skeppen tar veckor eller månader att bygga. Skepp som förstörs är borta för alltid, konstaterar hon.

Att det skulle bli storskaligt krig var dock ingen överraskning. De två allianser som möttes på slagfältet, forna vänner, har länge förberett sig inför en slutlig maktmätning. Efter en uppdatering av spelvärlden två månader dessförinnan hamnade ett gäng värdefulla månar i ett område som kallas The Fountain, ägt av alliansen TEST Alliance Please Ignore. Motståndarna Goonswarm Federation hade tidigare ägt månarna, och valde då att invadera området för att inte bli bankrutt.

Konflikten som följde var inte bara kulmineringen av det krig som då inleddes. Det skulle komma att bli spelhistoriens största slag, någonsin.

Nyhetssidan The Verge direktrapporterade från slaget, som utkämpades i solsystemet 6VDT, och kunde vid elva på kvällen svensk tid rapportera att ”ledarna för båda allianser hade instruerat sina medlemmar att slåss till sista skepp”. Någon timme senare återgav Verge även delar av alliansernas brandtal. En ledare i alliansen TEST parafraserade Sagan om Ringen-karaktären Aragorn.

”I era ögon ser jag en skräck som skulle räcka för att fälla andra allianser. En dag ska komma när TEST tappar modet, överger sina vapenbröder och bryter alla pakter. Men det är inte i dag.”

Fyra timmar av intensivt krig, där över 3 600 av de sammanlagt 4 070 slagskeppen förstördes, följde. Omfattningen av fighten var så stor att teamet bakom Eve Online drog ner hastigheten på spelet med 90%, för att servarna skulle kunna hantera alla händelser.

Vid halv två på natten satte Goonswarm Federation in extraskepp av en typ som inte brukar användas om ägarna inte är säkra på att vinna, och mycket riktigt inledde TEST en reträtt bara halvtimmen senare. Den gick i sin tur inte så bra, eftersom 6VDT låg mitt i fiendeland. Men i den sammanfattning av slaget som senare publicerades var TEST-ledaren Boodabooda ändå hoppfull.

”I dag slogs vi eftersom TEST står enade även mot en säker död. (…) Vi lärde oss vad vi kan göra när vi är som bäst, och hur vi nu måste jobba för att stödja ledare och medlemmar.”

En av ledarna för den vinnande alliansen, Goonswarm, beskrev i sin återblick på striden hur de hade jobbat för att vinna men passade också på att förvirrat berömma TEST för deras djärvhet:

”I Eve brukar man inte slåss om det inte finns något hopp för seger. Men de kom, och samtidigt som jag blev överraskad måste jag också säga att jag blev nedstämd över att så mycket mod skulle behöva slaktas så snabbt.”

Det är inte bara tusentals skepp som gått förlorade i striden vid 6VDT. Varje skepp är ihopsamlat genom många speltimmar, och de kostar i sin tur pengar, varför förlusterna även kan räknas som monetära.

– Om man översätter till riktiga pengar, vilket egentligen inte går eftersom det inte är tillåtet att sälja något i EVE för riktiga pengar, kan det röra sig om uppåt hundra tusen kronor totalt i ett slag av den här magnituden, säger Andie Nordgren.

Det som händer nu är att båda sidorna drar sig tillbaka, fortsätter hon.

– Ena sidan slickar såren, och funderar på vad som händer härnäst. Jag förutspår att det blir ett antal politiska utspel till att börja med. En viktig del av politiken är moralen hos medlemmarna på båda sidor - flera grupper har kollapsat efter stora förluster, medan andra håller ihop och börjar smida en långsiktig plan för hämnd.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro