ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gjorde Tommy sin Asperger till ett plus

Kristian Borglund · 10 Mar 2010
Uppdaterad 14 Feb 2017
Tommy Mäkelä vände sin asperger till något som kunde gagna hans karriär. "Jag ringer telefonsamtal som andra tycker är jobbiga", säger han.

Tommy Mäkelä vände sin asperger till något som kunde gagna hans karriär. "Jag ringer telefonsamtal som andra tycker är jobbiga", säger han. Foto: Lena Garnold


klar

Artikellänk är kopierad

Låt inte dina mest udda egenskaper hindra dig i karriären  Inspireras av Tommy Mäkelä – diagnosiserad med både ADHD och Asperger.

Tommy Mäkeläs uppväxt var djupt präglad av känslan att inte passa in.– Jag har sedan barn­­domen haft svårt att tolka sociala koder. Omgivningen har sagt saker som ”du blir aldrig nåt” eller ”om du skulle lyckas så blir det inte långvarigt”.

Länge var hans karriär i motvind, men på senare år har han bytt perspektiv på sig själv – och på så sätt fått fart på sin karriär:– Ett citat jag lever efter är: ”Man har det man har, sedan utgår man ifrån det”.

Du menar att du accepterar dina egenheter och ser fördelarna med dem?– Ja, en grej med min asperger är till exempel att jag gärna ringer telefonsamtal som andra tycker känns jobbiga att ringa. Jag har en ”Nu kör vi så att det ryker”-attityd, utan rädsla för att misslyckas. Jag skäms inte, och tycker inte att saker är pinsamma.

Vilka andra fördelar har du av dina diagnoser?– När jag blir intresserad av något, så kan jag snabbt sätta mig in i ämnet, och dessutom minnas det väldigt bra. Jag blir ofta helt uppslukad. När jag verkligen blir sugen på något kör jag till 110 procent.

Tommy är i dag verksamhetschef på Olivia Föreläsning i Borås och föreläser själv om dina erfarenheter.

3 tips till dig som känner dig lite udda

1. Ändra på sammanhanget

Dina ”dåliga” egenskaper är bara problematiska i sammanhang där de blir en belastning i stället för en tillgång. Rastlöshet är till exempel kanske ett problem om du ska sitta vid ett kontorsskrivbord hela dagen. I en jobb­­-situation som kräver rörelse och snabba ryck  kan det bli en tillgång.

2. Ändra på ordet

Vad är egentligen skillnaden mellan ”otålig” och ”ivrig igångsättare”? Och kan inte ”okoncentrerad” lika gärna handla om att man är ”associationsrik”? Det ena bereppet känns mer negativt, och det andra mer positivt.

3. Asperger =supertalang

Visste du att det startats företag där alla anställda har asperger eller autism? Generellt har dessa personer ett otroligt sinne för detaljer och att bli helt uppslukade i projekt, gärna med rutinuppgifter. De är födda till dataprogrammering, konstaterade tidningen Fast Company i oktober 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro