ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gjordes Nashville-skivan över internet

Mary Örnborg · 27 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Carola Becker har aldrig träffat musikerna hon spelat in skivan med – de finns i Nashville.

Carola Becker har aldrig träffat musikerna hon spelat in skivan med – de finns i Nashville. Foto: Mary Örnborg


klar

Artikellänk är kopierad

När countrysångerskan Carola Becker spelade in sin första cd-skiva valde hon en okonventionell väg att gå.

Medan de flesta musiker föredrar att jobba fysiskt i en studio, valde Carola att använda internet, servrar och musikprogramvara för att jobba med några av världens bästa countrymusiker i Nashville. I förra veckan släpptes hennes första cd-skiva.– Det är inget ovanligt att musiker och producenter skickar filer via internet tvärs över världen för att exempelvis låta en musiker som spelar ett speciellt instrument göra ett ljudpålägg. Det speciella i mitt fall är att hela produktionen av musiken har gjorts på distans. Det enda jag har bidragit med är med min sång. Varken jag, producenten eller musikerna har träffats fysiskt en enda gång under produktionen av skivan, säger Carola Becker.

Carola Becker hade sedan några år tidigare kontakt med den Emmynominerade musikproducenten Tim Lauer som hon nu ville skulle producera hennes skiva.

Problemet var att han befann sig i Nashville och hon var höggravid och hade svårt att lämna familjen för att resa i väg.  –Det var då min man Johan Becker som också är musiker kom med idén att vi kanske kunde göra hela produktionen på distans med hjälp av internet.

Tim Lauer föll för idén. Carola spelade in sina sånger som skickades till Nashville via internet.–Tim drog ihop några av sina musikervänner, som visade sig vara några av världens bästa countrymusiker, som jobbade med att göra musiken till mina sånger. All kommunikation under produktionen skedde endast mellan mig och Tim via internet.

Allt musikmaterial från Nashville lades på en server som Carola sedan laddade upp från i Stockholm. När skivan var klar var hon otroligt nöjd med resultatet.–Mest förvånad är jag hur musikerna har fångat känslan i mina texter i musiken då jag faktiskt sjunger på svenska, säger Carola Becker.

Snart görs både film och musik på distans

Att använda webbteknik för att göra hela musikproduktioner på distans har ännu inte slagit igenom helt. –Marknaden är ännu inte mogen, men det är på frammarsch, säger Erik Wahlfors, vd på Soundcloud, distributör av digital musik.

Webbtekniken och den högre bandbredden har redan gett upphov till nya produktionsformer. –Nu är det tekniskt möjligt att till exempel skicka okomprimerade ljudfiler vilket innebär att man inte tappar i ljudkvalitet när filerna skickas fram och tillbaka, säger Erik Wahlfors.

Även inom produktion för rörliga bilder spelar internettekniken  en viktig roll. Så sent som i höstas lanserade The Library ett webbaserat logistiksystem för rörliga bilder.– Innan vårt system lanserades var man tvungen att koda filmkassetter, buda dem kors och tvärs över världen för att få ett godkännande av filmbolagen som i sin tur kodade om och budade tillbaka filmerna. Den processen kunde ta veckor. Med vårt system tar samma process inte mer än tio minuter i praktiken, säger Mats Farmer vd förThe Library.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro