ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du bostadsklipp när priserna sjunker

Ola Gustafsson · 7 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler bostadssäljare riskerar kostnader för dubbelt boende och tvingas sälja till underpris. Så utnyttjar du en allt svalare bostadsmarknad.– Är man en kallhamrad och hänsynslös typ kan man göra ordentliga klipp på bostadsmarknaden, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

Nyligen sålde Fastighetsbyrån en trerummare i Vasastan för 600 000 kronor mindre än utgångspriset 3 500 000 kronor. Objektet hade legat ute till försäljning i två månader.– Säljarna hade hamnat i situationen att de var tvungna att sälja oavsett vad de fick, säger Andreas Malmsäter, den ansvarige mäklaren.

Situationen är inte ovanlig, enligt Niclas Strahner, informationschef på Svensk Fastighetsförmedling.– Fortfarande är det allra vanligast att man köper först och säljer sedan.

På Boligan.se finns uppgifter om prisutvecklingen för enskilda bostäder. Företaget uppger också hur länge objektet har bevakats, vilket ger en fingervisning om hur länge försäljningen har pågått.– Men det är bara en bit av pusslet. Bara för att en lägenhet har sjunkit i pris blir den inte automatiskt ett fynd. Säljaren kan ha haft ett överpris från början, säger Hans Lind.

3 tips: Ha is i magen

Bjud inte för högt. Bjud det du är villig att betala oavsett vad säljaren begär.

Prata med mäklaren. Fråga mäklaren om anledningen till att ägarna ska flytta, men ha i åtanke att mäklaren jobbar åt säljaren och därför ogärna röjer situa­tio­nens desperation.

Prata med grannarna. Hör med grannarna i huset innan du lägger ditt bud. Kom försäljningen plötsligt?

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro