ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du din egen tacokrydda

Aron Andersson · 23 Okt 2015
Uppdaterad 24 Feb 2017

Foto: TT / All Over Press / Montage


På fredagar vankas det tacos. Men varför köpa en färdigmix som består mest av socker färgämne när du kan göra den mycket godare själv? Så gör du din egen tacokrydda.

klar

Artikellänk är kopierad

Tacos är en storsäljare till fredagsmyset. Men att göra sin egen tacokrydda kunde inte vara enklare.

– Jag tycker det är lite onödigt att köpa färdig. Dels är det inte speciellt gott och innehåller massa e-ämnen och onödiga grejer. Dels är det busenkelt att göra egen, säger Nikola Adamovic, en av grundarna av restaurangerna/foodtrucken El Taco Truck och aktuell med kokboken ”El Taco Book”.

►LÄS MER: Taco-tillbehören en bluff – det här innehåller varorna egentligen

Han har egentligen inget emot så kallade ”svennetacos” men han skulle gärna se att svenskarna experimenterade mer med egna kryddblandningar.

– Den här klassiska som finns att köpa går lite åt paprika-chili-hållet, men sedan skulle man kunna göra en som är mer örtig, för att få en helt annan karaktär på det.

LÄS MER: Så mexikansk

RECEPT:

Klassisk tacokrydda

Ingredienser:

2 tsk paprikapulver2 tsk chilipulver1 tsk vitlökspulver​1 tsk lökpulver1 tsk spiskummin2 krm cayennepeppar2 tsk oregano1/2 tsk salt

Så gör du:

Recept med dessa ingredienser finns lite här och var på nätet. Experimentera gärna med proportionerna eller andra kryddor för att få din egen touch.

Lite finare svennetacos

Nikola Adamovic bjuder på ett recept ur kokboken ”El Taco Book” för lite lyxigare ”svennetacos”.

Ingredienser:

1 msk vegetabilisk olja1 finhackad silverlök1 hackad vitlöksklyfta350 gram hackade urkärnade tomater5 torkade guajillochili, förvällda rensade och finhackade1 serranochili, rensad och grovt hackad1 msk hackad, färsk koriander1/2 tsk rostade och malda spiskumminfrön1/2 tsk torkad mexikansk oregano3 msk vatten750 g köttfärsFlingsalt och mald svartpepparSaft från 1/2 lime

Så gör du:

Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Ha i silverlöken, vitlöken och bryn. Tillsätt tomater, guajillo- och serranochili, koriander, spiskummin, oregano och vatten. Koka ner. Smula ner köttfärsen och jobba in den i såsen med en gaffel. Koka ihop tills köttfärsen är klar. Smaksätt med salt och peppar.

Ta bort från värmen och tillsätt limejuicen.

Tillbehören får du välja själv, antar att det blir hårda skal, isbergssallad, hackade tomater samt riven tex-mexost toppad med gräddfil?

Inga konstigheter, mums!

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro