ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du ett schema för ditt jobbsökande

Kristian Borglund · 23 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Anna Emås och Charlotte Hågård – författare till ”Jobbsökarboken” – gör ett jobb schema ihop. Anna fick jobb efter en månad när hon använde sig av jobbschemat: – Det gick mycket fortare än jag hade vågat hoppas, säger hon.

Anna Emås och Charlotte Hågård – författare till ”Jobbsökarboken” – gör ett jobb schema ihop. Anna fick jobb efter en månad när hon använde sig av jobbschemat: – Det gick mycket fortare än jag hade vågat hoppas, säger hon. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Ett enkelt jobbsökarschema ökar drastiskt dina chanser att få jobb. Anna, 43, tog sig ur arbetslösheten på sex veckor med hjälp av schemat.

Den som har varit arbetslös känner till den stora fällan: att rutinerna i vardagen suddas bort.– Dagarna rinner lätt ut i sanden när man går utan jobb, säger karriärcoachen Charlotte Hågård, som i sin nya bok "Jobbsökarboken" propagerar för att ändra på detta.

Vägen ur detta träsk är att se sitt jobbsökande som ett heltidsjobb. Det krävs en tydlig struktur i jobbsökandet, menar hon.

Det är här veckoschemat kommer in i bilden. Med strukturerade jobbsökardagar kan tiden fram till det nya jobbet halveras.

Anna Emås, tog hjälp av jobbsökarschemat – och fick nytt jobb efter en månad.– Helt plötsligt blev det lättare att hålla disciplinen uppe och aktivera sig i jobbsökandet. Innan dess hade jag ägnat mig åt jobbsökande lite när det föll sig.

SÅ KAN ETT SCHEMA SE UT – KLICKA FÖR STÖRRE BILDFrån "Jobbsökarboken" av Charlotte Hågård.
SÅ KAN ETT SCHEMA SE UT – KLICKA FÖR STÖRRE BILDFrån "Jobbsökarboken" av Charlotte Hågård.

Tips: Fixa schemat

Karriärcoachen Charlotte Hågård tipsar

• Se schemat som ditt arbetsschema. Att söka jobb är ett heltidsjobb. Det gäller till exempel att säga nej till kompisar som vill fika.

• Avsätt tid på morgonen att planera din dag. Skaffa en snabb överblick: Vilka möten har du inplanerade?

• Jobba i block. I stället för att smådutta till höger och vänster, avverka alla liknande uppgifter i ett svep.

• När du ska ringa "jobbiga" samtal finns två strategier: antingen avklarar du dem direkt, så att du sedan kan sväva fram i känslan av att ha det klart, eller så värmer du upp med några samtal som ger känslan av att ringandet inte så så farligt.

• Och ett tips till: Klä dig som du brukar gå klädd på jobbet. Att klafsa omkring hemma i morgonrocken halva dagen tänder knappast din drivkraft.

Tre jobb du kan söka nu

1. Originalare/Ad-assistent. Erfaren och noggrann medarbetare sökes för framställning av trycksaker i Göteborg.

2. Projektledare på pappers­bruk. Holmen Paper söker en driven senior projektledare till Hallsta Pappersbruk i Uppland.

3. Insamlare. Läkare Utan Gränser söker en heltidsanställd insamlare som ska jobba strategiskt med insamling.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro