ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du för att hitta miljövänliga jeans

· 11 Feb 2015
Uppdaterad 13 Feb 2015

Flera av de stora kedjorna säljer inte jeans med ekologisk bomull – och de billigaste kostar tre gånger mer än de billigaste jeansen av konventionell bomull i Metros test. Samtidigt ligger många ekologiskt hållbara modeller i ungefär samma prisklass, och utbudet kommer att öka i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros reporter provar jeans.
Metros reporter provar jeans.Foto: Emelie Lager

Jeansen är staplade i högar längs väggarna i Nudies butik på Vallgatan i Göteborg.

Sedan hösten 2012 är all bomull i företagets denimkläder helt ekologisk. Nudie köper certifierat tyg från -sina leverantörer, men har inte valt att skaffa en extern eko-märkning i övrigt för -sina jeans. Däremot har de rättvisemärkta t-shirts och kalsonger.

– I våra butiker märker vi att kunder kommer in till oss för att vi reparerar jeans och har ekologiskt, men den största andelen säljs via återförsäljare och vi märker inte att återförsäljarna kommer och har en jättestor efterfrågan på ekologisk bomull, säger Henrik Lindholm, CSR manager på Nudie.

Flera andra kedjor marknadsför även jeans med 50 procent ekologisk bomull i hållbara kollektioner. Många av byxorna innehåller förutom bomull dessutom ett antal procent syntetiska material, som elastan. 

JC var tidigt ute med att sälja Svanen-märkta jeans av det egna märket Crocker med ekologisk bomull, men den märkningen försvann för flera år sedan. Nu är de i stället ett av företagen som inte säljer några egna jeans med ekologisk bomull i alls.

Metro har sökt företaget över e-post och telefon, men de har till skillnad från alla andra företag i undersökningen inte velat kommentera. Det finns inte heller någon aktuell information på deras hemsida – den senaste hållbarhetsrapporten är från 2012, och signerad JC:s förra ägare RNB. 2013 köptes företaget av kinesiska Denim Island.

Både H&M och Kappahl säljer konventionella jeans för under 100 kronor. De billigaste med ekologisk bomull är flera gånger dyrare med en prislapp på 299.

Men de flesta jeansen i Metros test skiljer sig inte nämnvärt i pris från konventionella. 

På Lindex finns det tvärt-emot dyrare jeans att köpa som är icke-ekologiska. 

Experten: En djungel för konsumenten

Det finns inga nytillverkade jeans som har fått Naturskyddsföreningens miljömärkning. Konsumenten måste ofta lita på företagens egna utsagor om hållbarhet.

Ekologisk bomull odlas med mindre vatten än vanlig bomull och utan giftiga bekämpningsmedel. Bara omkring en procent av bomullen i världen är ekologisk – men även det gäller bara råvaran – det färdiga plagget är inte nödvändigtvis ekologiskt. Det innebär att giftiga kemikalier och frätande ämnen från färgning och tvättning av tyget i värsta fall fortfarande kan gå rakt ut i vattendrag runt fabriken.

–   Man kanske inte ens har ett reningsverk, och om man har det så kanske man inte sätter på det för att det kostar pengar, säger Weronika Rehnby, produktansvarig för Bra miljöval textil på Naturskyddsföreningen.

Det finns i dag inga nytillverkade jeans som har fått märkningen ”Bra miljöval”. Det är även svårt att hitta jeans som har fått andra märkningar som ställer krav i alla led av produktionen. Konsumenten tvingas därför att navigera genom djungeln av olika märkningar som företagen har, och i många fall ta deras ord på att produkten är hållbar – utan någon oberoende granskning, menar hon.

–   Många som köper ett plagg i ekologisk bomull tror att färgning och andra processer också har blivit kontrollerade, men det rör bara fibern, säger Rehnby.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro