ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du för att laga nyttig och billig mat: Ta fram experimentslustan

Ida Gustafsson · 17 Jan 2016
Uppdaterad 24 Mar 2017
Kocken Alexandra Zazzi och näringsfysiologen Anki Sundin ger sina råd för hur du ska göra för att laga både billig och nyttig mat.

Kocken Alexandra Zazzi och näringsfysiologen Anki Sundin ger sina råd för hur du ska göra för att laga både billig och nyttig mat. Foto: TT


I slutet av januari är många plånböcker som är tunna, helgerna och gymkortet har kostat på. Mat är en stor utgiftspost i många hem, men det går att äta nyttigt och billigt samtidigt. Ta fram experimentlustan i dig!”, säger kocken Alexandra Zazzi till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi närmar oss slutet på det som brukar kallas för årets fattigaste månad. Helgerna och ett nyårslöfte med träning och gymkort sätter sina spår i plånboken. Men för att hålla matkostnaderna i schack och samtidigt handla nyttigt är det viktigt att planera inköpen.

– Maten blir dyr om man spontanköper saker. Har man planerat sitt inköp är det lättare att hålla i plånboken. En inköpslista är A och O, spara mat och köpa det man tycker är viktigt i hushållet, säger kocken Alexandra Zazzi.

LÄS MER
Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

För att leva hälsosamt behöver du inte köpa dyrare mat, men du behöver inte heller köpa snabba kolhydrater som bullar eller pizza. När du går i affären, tänk på hur mycket näring du får för pengarna.

– Man säger att det är ”dyrt med grönsaker”, jämför man det då med frukt, godis och läsk? Det är ganska billigt att köpa läsk och det är klart att det känns lite extra dyrt att laga grönsaker. Men om man räknar på näring per krona är det tydligt att näring inte är jättedyrt, säger Anki Sundin, näringsfysiolog.

LÄS MER
Förskolan säljer barnens rester som matlådor – hyllas på nätet

Att se till att ha basvaror hemma och variera runt dem är också ett bra tips.

– Jag tycker att något som jag alltid har hemma är bönor, linser, pasta. Bulkmat som ris potatis och kål. Man kan göra mycket på det som är oerhört billigt, säger Alexandra Zazzi.

I januari är det få grönsaker som är i säsong, men det finns fräscha grönsaker i frysdisken.

– Jag tror att vi kanske måste nyansera den generella uppfattningen att frysta grönsaker är sämre än färska. Dels kring det näringsmässiga, det måste inte vara mindre näringsrikt än färska. Den andra aspekten på mat är klimat- och miljöpåverkan. Om vi ska transportera färska jordgubbar som odlas långt härifrån, är det klart att det blir en klimatpåverkan som inte är önskvärd, säger Anki Sundin.

LÄS MER
Här är butiken där fattiga får handla billigare

Alexandra Zazzi berättar att hon ofta köper hela kycklingar som hon själv styckar upp och fryser in.

– Av benen kokar jag buljong. Och det är lätt för mig att säga som är kock. Men för att spara pengar krävs det att man har mycket fantasi och vågar använda ganska billiga råvaror och laga något utifrån dem. Att man tar fram experimentlustan i sig!

– I min familj är favoriten för närvarande att göra en god linsgryta. Den kan man peppra upp lite, man kan göra den chili con carne-aktig med lite köttfärs.

När du ändå är i farten och lagar mat, gör mycket på en gång som du kan frysa in eller ta med som matlåda till jobbet. Ett annat spartips är att baka sitt eget bröd.

LÄS MER
Så länge kan du spara din matlåda
Baka eget bröd är billigare än att köpa i affären.
  
  LÄS MER: 10 rätter under 10 kronor per portion
Baka eget bröd är billigare än att köpa i affären. LÄS MER: 10 rätter under 10 kronor per portionFoto: Alexandra Zazzi
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro