ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så gör du för att slippa pollentröttheten

Alva Forsberg Fierro · 20 Apr 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Är du trött trots att du tar medicin mot pollen? Då kanske du inte använder tillräckligt starkt läkemedel.

Är du trött trots att du tar medicin mot pollen? Då kanske du inte använder tillräckligt starkt läkemedel. Foto: Alarmy/ Montage


Trötthet är ett vanligt symtom vid pollenallergi. Men trots att många tar mediciner för att lindra symptomen är de fortfarande trötta. Är det medicinen eller allergin som är boven och vilka mediciner funkar bäst? Metro pratade med allergologen Teet Pullerits på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Runt var femte svensk beräknas lida av pollenallergi och hur svår pollensäsongen blir brukar variera från år till år. Vanliga symptom är nästäppa, snuva, rinnande och kliande ögon. Det är också vanligt att man känner sig trött och seg.

Receptfri medicin som ögondroppar, tabletter och nässpray brukar lindra besvären – men vissa upplever ändå att de fortfarande är trötta. Beror det på medicinen?

– De äldre typerna av antihistaminer gav ofta upphov till trötthet men i dagens nya tabletter är det rätt ovanligt. Det kan förekomma i några enstaka fall att patienter upplever att de blir trötta av pollenmedicin. Men det är också svårt att skilja på om det faktiskt beror på medicineringen eller själva pollenallergin, säger Teet Pullerits, överläkare och allergolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

►LÄS MER: Fem tips inför pollensäsongen – så minskar du besvären

Det är själva läkemedlet antihistaminer som kan göra dig trött. Men tröttheten kan också bero på att man lider av svårare allergi – och är i behov av starkare mediciner.

– Då kan man behöva kombinera tabletter med kortisonnässpray och ögondroppar för att uppnå effektivare symptomlindring och minskad trötthet, säger Teet Pullerits.

Hur lång tid tar det då innan pollenmedicinerna får effekt och vilka mediciner är mest effektiva?

– Om man tar allergitabletter brukar man få effekt under första dagen. Kortisonsprayer är effektivare men det kan också ta några dagar innan de ger effekt på symptomen. Därför är det viktigt att man börjar att medicinera i god tid. Det finns en kortisonnässpray som även innehåller antihistamin, den ger snabbare effekt. ​

►LÄS MER: Allergiläkaren: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Fyra mediciner mot pollenallergi

1. Antihistaminer

Histamin är ett ämne som kroppen tillverkar när man är allergisk. Det är histaminet som göra att man får symtom. Antihistamin blockerar histaminet. Antihistaminer finns som tabletter, nässprej, ögondroppar eller i flytande form. Funkar bra mot klåda och rinnsnuva, sämre mot nästäppa. Kan ge trötthet och huvudvärk som biverkning.

2. Kortison

Finns som sprutor, tabletter, spray och näspulver. Spray och pulver lägger sig som en tunn hinna och dämpar den allergiska reaktionen. Bra mot nästäppa. Kortison som tabletter eller i sprutform dämpar inflammationen så att vävnaden i slemhinnan kan läka. Sprutor används mer sällan i dag på grund av biverkningar. Tabletter kan ge biverkningar som minskat sömnbehov, extrem pigghet, nedstämdhet eller ökad aptit.

3. Kromoner

Finns som ögondroppar och nässpray, kan också inhaleras vid astma. Används förebyggande och verkar snabbt, men ska helst börja tas innan allergin slår till.

4. Immunterapi (vaccination)

Under tre till fem år tar man sprutor med små doser av de ämnen man är allergisk mot. På så sätt vänjer kroppen vid ämnet och reagerar inte lika starkt på det. Man kan vaccinera sig mot olika slags pollen samtidigt. Lång varaktighet, anses ge god effekt. Biverkningar kan vara svullnad, klåda och ömhet, i ovanliga fall en kraftig allergisk reaktion. Vaccination med tabletter finns också, dock bara mot gräspollen.

Källa: 1177 Vårdguiden

►LÄS MER: Maten du bör undvika om du är pollenallergiker

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro