ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du godaste adventsdesserten

Jonas Cramby · 3 Dec 2017
Uppdaterad 3 Dec 2017
Krämig rispudding med körsbärssås och rostad mandel.

Krämig rispudding med körsbärssås och rostad mandel. Foto: Jonas Cramby


Ris a la mande, det vill säga ris med mandel, är en perfekt adventsdessert. Här är Jonas Crambys recept.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem äter egentligen gröt efter man ätit en hel julmiddag? Jo, vi svenskar gör det även om vi naturligtvis skyller på det stolta folket på Malta. Den svenska juldesserten Ris a la Malta har dock egentligen ingenting att göra med den schlagerälskande befolkningen på den lilla Medelhavsön utan är en försvenskning av den klassiska danska juldesserten Ris a la mande som i sin tur kommer av franskans Riz à lamande, det vill säga ris med mandel.Till skillnad från Ris a la Malta innehåller Ris a la mande varken konserverade clementiner eller outspädd apelsinsaft utan är en nötig, krämig rispudding med körsbärssås och rostad mandel – alldeles för mastig, naturligtvis, för att äta efter ett julbord men helt perfekt som en julig men god första adventsdessert.

1,5 dl grötris3 dl vatten1 st kanelstång7 dl standardmjölk1 krm salt5 msk strösocker3 dl vispgrädde1 st vaniljstång2 dl mandelspåninlagda körsbär

Koka ris med vatten, salt och kanelstång i 10 minuter under lock. Tillsätt mjölk, låt koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra långsamt i 40 minuter utan lock. Låt svalna helt. Vispa grädden med socker och den urgröpta vaniljstången och rör i den kalla gröten så att det istället blir en rispudding. Smaka av och se om du vill ha mer socker. Rosta mandeln och rör i två tredjedelar i rispuddingen – resten använder du som topping. Servera med varm körsbärssås.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro