ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så gör du godaste hemmapizzan

Jonas Cramby · 20 Okt 2017
Uppdaterad 20 Okt 2017
Margherita är den godaste pizzan enligt Jonas Cramby.

Margherita är den godaste pizzan enligt Jonas Cramby. Foto: IBL


Att få till en frasig, lagom seg hemmapizza med en stor luftig kant fylld med stora knapriga luftbubblor är inte så svårt som man kan tro. Det enda du egentligen behöver är kunskap och pyttelite tålamod. Det första får du här.

klar

Artikellänk är kopierad

1. FIXA VÄRMENDet första du måste göra att lösa värmefrågan. Hur varmt du bakar din pizza är nämligen vad som gör skillnaden på en fantastisk hemmapizza och en enorm oblat med tomatsås på. Om en vanlig ugn maxar runt 225 grader brukar en traditionell vedugn komma upp i minst 500 vilket ger en kortare baktid och därför godare pizza. Det enklaste sättet att få till högre värme hemma är att skaffa en baksten eller ännu hellre ett så kallat baking steel. Tanken väcktes i Nathan Myhrvolds vetenskapliga mastodontkokbok Modernist cooking eftersom stål leder värme 18 gånger bättre än baksten och fördelar värmen jämnare. Så här gör du: Placera din baksten eller bakstål ( det går även att baka direkt på en uppånerpåvänd bakplåt) näst högst upp i ugnen och sätt ugnens grillfunktion på max i 45 minuter innan du bakar pizzan direkt på stålet. Då får den lika mycket under- som övervärme och med lite trixande kan baktiden därför bli så kort som 3 minuter.

2. GÖR DEGENNär du har löst värmefrågan är det dags att gå vidare till det näst viktigaste: degen. En bra pizzadeg är samtidigt mjuk smakrik och späckad av en massa små syrefickor som hastigt expanderar i den svinheta ugnen. Det finns en mängd olika bra pizzarecept men jag brukar använda mig av det här: Häll 390 g ljummet vatten i en stor bunke och rör i 20 g färsk jäst tills den lösts upp. Blanda i 600 g italienskt tipo 00-mjöl (eller annat proteinrikt mjöl) och 12 g salt och rör runt med en träslev tills en jämnt blandad deg uppstår. Du behöver inte ens knåda. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8-12 timmar. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i fyra lika stora delar. Forma dem till runda bullar. Pensla ett fat eller bricka med lite olivolja, lägg på bullarna, pensla dem med lite olivolja till och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt kalljäsa i cirka två dygn så att smak utvecklas.

3. FÖRBERED TOPPINGENEn pizza kan naturligtvis toppas med nästan vad som helst. Med detta sagt så måste naturligtvis börja med att lära sig att baka en klassisk Margherita (som ju också råkar vara världens godaste pizza). I en klassisk Margherita används konserverade San Marzano-tomater och de brukar faktiskt vara ganska enkla att få tag på även i Sverige. Hittar du inga kan du ta vilken bra italiensk konserverad plommontomat som helst. Det viktiga är att inte snåla och välja nån budgetvariant. Häll tomaterna i en sil och låt såsen rinna av. Mosa sedan tomaterna med händerna och smaka av med salt. Lägger man mozzarella direkt på pizzan blir botten blöt och saggig så bryt upp bollen och låt den rinna av på ett papper.

4. BAKA PIZZANMjöla ett bakbord och lägg på en degboll. Tryck försiktigt med fingerspetsarna i mitten runtom hela degen tills en tydlig kant formats. Vänd och gör likadant på andra sidan. Sträck sedan ut degen med händerna samtidigt som du roterar pizzan som du sett pizzabagare göra. Fortsätt sträcka och rotera tills pizzan är lagom tunn. Mjöla en pizzaspade, ta försiktigt upp degen med handryggen och lägg på. Forma en sista gång så att den är rund och fin. Skaka spaden fram och tillbaka ett par gånger så att du ser att degen inte fastnar. När pizzan glider fritt på mjölet breder du på lite tomatsås med baksidan av en sked, strör över ett par basilikablad och lägger på mozarellan. Ringla över lite olivolja och toppa med flingsalt. Skaka pizzaspaden fram och tillbaka igen så att pizzan glider fritt och skaka sedan av den på stenen/järnet inne i din ugn. Sedan är det bara att vänta i 26 minuter, beroende på hur varmt du lyckats få upp ugnen. När osten smält och degen fått vackra fläckar tar du ut pizzan. Grattis! Du har just gjort världens godaste hemmapizza.

LÄS MER
6 drycker under 100-lappen

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro