ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du godaste risotton med tryffel

Jonas Cramby · 24 Nov 2017
Uppdaterad 24 Nov 2017
Risotto är alltid gott men med tryffel blir det extra mumsigt!

Risotto är alltid gott men med tryffel blir det extra mumsigt! Foto: Jonas Cramby


Så tillagar du risotto med tryffel. Jonas Cramby ger bästa tipsen.

klar

Artikellänk är kopierad

När det kommer till lyxkonsumtion är det få saker som slår färsk vintertryffel. Den karakteristiska aromen luktar som skrevet på änglar och den är både förförisk svåremotståndlig och retligt undflyende, har man en gång fått smak på tryffel vill man bara ha mer. Allra godast är såklart den vita albatryffeln som just nu är i säsong, även om den kan vara svår att få tag på. Men med hjälp av några frikostiga riv på denna drottning av delikatessdisken förhöjer man både smak- och prismässigt vilken enkel vardagsrätt som helst, från äggröra till en portion simpel pasta. Faktum är att tryffel leker bäst med enkla kompisar. Min absoluta tryffelfavorit är dock risotto. Krämigt ris, genant mycket tryffel, inget annat behövs. Utan möjligtvis ett glas champagne då.

Ingredienser, 4 personer

2 msk olivolja2 dl arborio eller carnaroliris1 schalottenlök1 vitlöksklyfta1 dl vitt vin5 dl hönsbuljong100 gram smör2 dl lagrad parmesan1 färsk tryffel, gärna vit albatryffel om du har råd och hittar

Häll en så god hönsbuljong du kan hitta i en kastrull och värm på svag värme. Häll olja, ris, finhackad schalotten och vitlök i en annan kastrull och rosta på medel- till hög värme i ett par minuter. Löken ska vara genomskinlig men inte bränd. Häll på vinet och låt koka in. Sänk värmen en smula och häll över buljong så att det precis täcker riset. Rör hela tiden om med en träsked. När buljongen kokat in tillsätter du lite till och fortsätter sedan så tills buljongen är slut och riset är krämigt men fortfarande fast det brukar ta mellan 15 och 20 minuter. Ta av värmen och rör i smöret, den rivna parmesanen och smaka av med salt. Häll en klick risotto på varje tallrik och se till att den är lagom rinnig och liksom sprider ut sig på tallriken. Gör den inte det, späd med lite varm buljong. Ställ tallrikarna framför dina gäster och riv över genant mycket tryffel. Ät under tystnad och konstanta rysningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro