ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du hemgjord gyoza

Jonas Cramby · 11 Mar 2018
Uppdaterad 11 Mar 2018

Gyoza, den japanska knapriga men samtidigt underligt mjuka versionen av den kinesiska potstickern är både supergoda – och roliga – att göra hemma. Jonas Cramby berättar hur du gör.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingredienser, 24 gyoza

24 frysta gyozadegplattor från din asiatiska matbutik

100 g vitkål eller spetskål

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

ca 1 cm ingefära, skalad

2 tsk mirin

2 tsk japansk soja

2 tsk sesamolja

1 krm salt

200 g fläskfärs

olja till stekning

1.  Stoppa kål, salladslök, vitlök och ingefära i en köksberedare och blitza fint. Blanda ihop den finhackade kålblandningen med mirin, soja, sesamolja, salt, och rå fläskfärs till en smet.

2.  Ta en degplatta och lägg i din handflata. Klicka typ en matsked fyllning i mitten och doppa sen pekfingret i vatten och dra längs halva degplattans ytterkant. Vik ihop skinnet på mitten till en halvmåne och pressa ihop. Försök att få ut all luft. Genom att använda tumme och pekfinger veckar du sen kanten snyggt, från en sida till den andra. Förbered alla gyoza samtidigt. Äter du inte 24 i en sittning går de utmärkt att frysa, tillaga då från fryst men förläng ångningen.

3.  Häll lite olja i en stekpanna på medelvärme. Fyll stekpannan med gyoza – det veckade ska vara upp – och stek cirka 5 minuter, tills de börjar bli knapriga på undersidan. Häll då på cirka 1/2 dl vatten, lägg på ett lock och låt ånga 3-5 minuter till. Degen ska vara mjuk, fyllningen tillagad och botten knaprig. Ta bort locket och låt vattnet koka bort helt. Vänd gyozan med steksidan uppåt på ett fat och servera med en dippsås av lika delar japansk soja, risvinäger och sesamolja. Chiliolja är också gott!

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro