ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du höstens godaste äppelpaj

Jonas Cramby · 8 Okt 2017
Uppdaterad 8 Okt 2017
Pekannötterna ger pajen en välbehövlig crunch.

Pekannötterna ger pajen en välbehövlig crunch. Foto: Alamy


Letar du efter den ultimata smulpajen att baka med höstens alla härliga, svenska äpplen? Prova denna klassiska äppelcrumble från Texas.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska äpplen är fantastiska just nu. De är krispiga, sötsyrliga och – till skillnad från sina importerade kusiner – billigare, miljövänligare och med ett mer, låt oss säga, karaktärsfullt utseende. Det finns bara ett problem: de är så satans många. Vad ska man göra med alla? Äppelmust är såklart gott och äpplemos smakar som om man ätit upp sin mormor och får en kram inifrån men frågan är om inte paj ändå inte är den bästa partnern till de hårda nordiska äpplena? I den här superenkla, supersnabba amerikanska varianten av vår smulpaj ger pekannötterna en välbehövlig crunch och nötighet medan saltet gör det sockriga ännu mer sött.

Ingredienser, 6-8 personer

Crumble:2.5 dl pekannötter2 dl vetemjöl2 msk farinsocker2 msk strösocker0.5 tsk salt0.5 tsk mald kanel100 g smör

Äppelfyllning:4-6 svenska småsyrliga äpplen1 citron, finrivet skal1 dl strösocker2 msk maizenaLite riven muskot

Banka nötterna, fortfarande i påsen, med en kavel eller nåt annat hårt. Kör tillsammans med mjöl, socker, salt, kanel och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg.

Skala och skiva äpplena och blanda med de andra grejerna till äppelfyllningen och grädda i ugn på 175 grader ca 40 minuter tills crumblen är knaprig och äpplena mjuka.

Serveras naturligtvis a la mode, det vill säga med vaniljglass.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro