ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du om ditt barn sätter i halsen – videon som kan rädda liv

Alva Forsberg Fierro · 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016
Camilla Thurell är vd och grundare på Life in Mind som erbjuder kurser i första hjälpen.

Camilla Thurell är vd och grundare på Life in Mind som erbjuder kurser i första hjälpen. Foto: Alarmy/ Life in Mind


Många föräldrar oroar sig för att deras barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen. Trots det saknar många grundläggande kunskaper i första hjälpen. Det visar en undersökning från Trygg-Hansa.

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra av tio småbarnsföräldrar har varit med om att deras barn satt i halsen – men trots det har många låg kännedom om första hjälpen för barn. Över hälften av alla småbarnsföräldrar i Sverige har inte gått en kurs i första hjälpen, det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

–  Kraven kring första hjälpen utbildning för förskolepersonal i dag är i mina ögon för låga. Det är många förskolor som inte repeterar sina kunskaper i första hjälpen regelbundet och sällan heller all personal på förskolan som får delta i utbildningen. Många föräldrar saknar även kunskap eftersom det som ingår via barnavårdscentralen är väldigt kort information. Som föräldrar informeras man sällan om att det finns kurser att gå, vilket borde vara lika självklart som att köpa en säker bilbarnstol eller vagn säger Camilla Thurell, grundare och VD på Life in Mind, som arbetar med utbildningar i HLR och första hjälpen.

►LÄS MER: Därför är det din skyldighet att kunna hjärt- och lungräddning

Det räcker inte heller med att gå kursen en gång. Knappt hälften, 46 procent, av småbarnsföräldrarna känner sig trygga i sin kunskap om första hjälpen för barn. Camilla Thurell – som i grunden är sjuksköterska med många års erfarenhet från akutmottagning för barn – känner igen den bilden.

– Där träffade jag många föräldrar som uttryckte oro för att de inte vet hur de ska agera om deras barn råkar illa ut. Känner man sig trygg i situationen behöver man inte alltid åka direkt till akuten, säger hon.

Hur ska man agera om ett barn satt något i halsen?

–Om barnet inte ger ifrån sig något ljud är det totalt luftvägsstopp, då måste man agera direkt. Är barnen över ett år ska man säga till dem att hosta, annars gör man fem ryggdunkar och fem buktryck. Därefter tittar man i munnen, har det inte kommit upp så repeterar man proceduren. Är barnet däremot under ett år gör man fem ryggdunkar och fem brösttryck i stället för buktryck och sen tittar man i munnen, det är väldigt effektivt.

►LÄS MER: Ambulanssjuksköterskan Cecilia: Ingen ville hjälpa oss rädda femåringen

För att öka kunskapen kring första hjälpen har Trygg-Hansa tillsammans med Life in Mind tagit fram en informationsfilm som du kan se här:

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro