ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du om du stöter på en björn:

Anna Westberg · 8 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Chansen att stöta på en björn är minimal. Men skulle du ändå hamna öga mot öga med en finns det vissa saker du ska tänka på.Susanna Lösgren är chef för viltförvaltningen på Naturvårdsverket.

Vad ska man göra om man stöter på en björn? – Först och främst vill jag säga att det är mycket ovanligt att stöta på någon - de undviker naturligt människor. Men som regel när du är i skogen så är det bra att prata och sjunga och visa att du finns. Eller ha något på ryggsäcken som skramlar när du går.Och om inte det hjälper?  – Då ska man ta det lugnt, vilket kanske är lättare sagt än gjort. Man ska absolut inte springa utan backa stilla därifrån och ha ögonkontakt med björnen. Susanna menar att det är störst chans att jägare stöter på björnar eftersom de inte kan föra oväsen när de jagar. Och då blir det lite knepigare. De har även ofta hund med sig.– Det är oftast hunden som söker upp björnen och som leder den till människan. Och då är den dessvärre ofta uppretad, förklarar Susanna Lösgren. Så vad är ditt tips till jägare? – Att ha hunden kopplad.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro