ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så gör du om olyckan är framme på resan

Johan Almblad · 27 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Jo, det hände visst mig. Artikelförfattaren tillbringade tre veckor på sjukhus i Belfast efter en bilolycka, något som ersatte många frågetecken med ny kunskap.

Jo, det hände visst mig. Artikelförfattaren tillbringade tre veckor på sjukhus i Belfast efter en bilolycka, något som ersatte många frågetecken med ny kunskap. Foto: Caroline Engvall


• Johan Almblad frontalkrockade utomlands • Här är hans tips för en tryggare resa

klar

Artikellänk är kopierad

OTUR Din drömda paraplydrink på stranden kan lätt förbytas i sprutor, mediciner och sjukhusförvirring. För att du inte ska vara vilse i sjuk-pannkakan guidar Metro dig till säkrare resande inom EU. Den efterlängtade golfresan fick ett abrupt slut. Frontalkraschen med minibussen lämnade inte bara efter sig ett brutet lårben och ett söndertrasat knä utan också en massa frågor: Vad händer nu? Hur gör jag om olyckan är framme i ett annat land? I hela EU och Schweiz har du som svensk medborgare eller flykting bosatt i Sverige rätt till vård på samma villkor som invånarna i landet. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag, så hjälper de till att ordna praktiska saker som hemtransport eller kontakt med den svenska vården. Om du inte kan göra dig förstådd täcker vissa försäkringar även utgifter för tolk. Bra att veta är att de flesta reseförsäkringar inkluderar anhörigs resa och uppehälle om du är allvarligt skadad. I en utsatt situation är det alltid skönt att ha någon av sina nära och kära på plats. Omkostnader som telefonsamtal täcks ofta också. – Inför en resa är det absolut viktigaste att se till att man har en försäkring. Då är man alltid skyddad mot de värsta ekonomiska konsekvenserna om något skulle hända, säger Caroline Uliana på If Skadeförsäkringar. Lika viktigt som att kolla in nattlivet på semesterorten är det alltså att se över sitt försäkringsskydd och ta reda på vilka regler som gäller i landet man ska till. Grundskyddet i hemförsäkringen är just en grund. För några extra hundralappar om året får du ett bättre skydd. Många bolag säljer också separata vältäckande reseförsäkringar. Om du är helt oförsäkrad kan svenska ambassaden eller konsulatet på plats hjälpa till med kontakt med sjukvård och myndigheter. Kom ihåg att det som aldrig händer dig sker snabbare än du tror.

Tänk på det här innan du ger dig ut på resa

• Skaffa ett giltigt europeiskt sjukresekort från Försäkringskassan. Sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020

Kostar som ett vanligt sms.

• Kontrollera vad hemförsäkringen täcker om du skulle bli skadad. Teckna eventuellt en extra reseförsäkring. • Spara telefonnummer till dina närmaste under namnet ICE (In case of emergency)  i din mobiltelefon. Då vet sjukvårdspersonalen vem de ska ringa om du inte är kontaktbar. • Ta reda på larmnummer i landet du ska till och skriv ner viktiga telefonnummer, som det till svenska ambassaden eller konsulatet.

Tänk på det här om olyckan är framme

• Kontakta ditt försäkringsbolag genom SOS International: +45 70 10 50 50, Euro-Alarm: +45 70 10 90 50 eller Europ Assistance: +46 8 58 77 17 00.

• Om du saknar försäkring, kontakta svenska ambassaden eller konsulatet på platsen där du befinner dig.• Dokumentera så mycket du kan och spara alla kvitton. • Stå på dig och ta hjälp av anhöriga på hemmaplan så att du inte hamnar längst bak i kön.• Hjälp själv till att hitta lösningar för hemtransport så går det snabbare.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Almblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro